A muzulmán nők ruháját kritizálta Sarkozy

Vágólapra másolva!
Nemkívánatosnak nevezte Franciaországban a burkát, a muzulmán nők egész testet eltakaró ruháját a francia köztársasági elnök hétfőn. Nicolas Sarkozy szerint a burka nem vallási jelkép, hanem a nők alávetettségének kifejezője.
Vágólapra másolva!

A francia elnök a nemzetgyűlés külön ülésszakán beszélt hétfőn. "Nem fogadjuk el, hogy országunkban legyenek olyan nők, akik rabként élnek, elvágva a társadalmi kapcsolatoktól, megfosztva önazonosságuktól. Ezt nem tűrheti a Francia Köztársaság a nők méltóságának védelme szempontjából" - mondta Sarkozy.

A tanácskozást azoknak a jobb- és baloldali képviselőknek a kezdeményezésére hívták össze, akik szerint a muzulmán nők testének teljes elfedése aláássa a világias francia társadalmat és a nők jogait. "Nem szabad rossz irányban harcolnunk. Franciaországban a muzulmánokat ugyanúgy kell tisztelni, mint a más vallásúakat "- fogalmazott az ügy kapcsán Sarkozy.

A muzulmán nők öltözködésével kapcsolatos parlamenti vizsgálódást elítélte a franciaországi Muzulmán Tanács, amely szerint a képviselők az idejüket vesztegetik, amikor egy marginális problémával foglalkoznak. "Egy ilyen kérdést a nemzetgyűlés elé vinni egyet jelent az iszlám és a franciaországi muzulmánok megbélyegzésével" - közölte Mohammed Moussaoui, a Muzulmán Vallás Franciaországi Tanácsának (CFCM) vezetője, még a múlt héten.

Franciaországban él a legtöbb muzulmán Európában, becslések szerint a számuk a hétmilliót is eléri.