Merényletet követtek el az ingusföldi elnök ellen

Vágólapra másolva!
Bomba robbant hétfő reggel az Oroszországhoz tartozó Indusföld elnökét, Junusz-Bek Jevkurovot szállító konvoj mellett, az elnök súlyosan megsebesült. Néhány hete a miniszterelnök-helyettest lőtték agyon Ingusföldön.
Vágólapra másolva!

Pokolgép robbant a Junusz-Bek Jevkurov elnököt szállító konvoj mellett az Oroszországi Föderációhoz tartozó Ingusföldön hétfőn reggel. Jevkurov súlyosan megsebesült, szóvivője szerint kórházban ápolják, három testőre pedig életét vesztette a detonációban. A merénylet alig néhány héttel azután történt, hogy fegyveresek agyonlőtték az ingusföldi miniszterelnök helyettesét, Basír Ajusevet, Nazran városában.

Helyi idő szerint hétfő reggel fél kilenckor robbant fel az út szélén elrejtett pokolgép, amikor elhaladt mellette a politikust szállító járműoszlop - írta az ITAR-TASZSZ és az Interfax orosz hírügynökség. A detonáció megyes értesülések szerint megölte az elnök öccsét, Uvajszt is. Az ITAR-TASZSZ úgy tudja, hogy Jevkurov nagyon súlyos állapotban van, és már elindult hozzá egy külön orvoscsoport Moszkvából.

Az oroszbarát Jevkurovot tavaly ősszel nevezte ki Dmitrij Medvegyev orosz államfő, miután a Csecsenfölddel határos, főként muszlimok lakta kaukázusi köztársaság parlamentje támogatásáról biztosította. Jevkurov kedvelt ember Moszkvában - az egykori ejtőernyős részt vett a csecsenföldi háborúban is, 2000-ben pedig megkapta az Oroszország Hőse kitüntetést.