Luxustelkekkel csábítaná a gazdagokat egy svájci kanton

Vágólapra másolva!
A svájci Obwalden kanton fantasztikus panorámájú, eddig beépítetlen övezetekre adna építési engedélyt, hogy a kedvező adók mellett ezzel is ide csábítsa a leggazdagabb milliomosokat. A szociáldemokraták és a zöldek a szegregációtól félnek, és ellenzik a tervet.
Vágólapra másolva!

Obwalden svájci kanton speciális új lakóterületek kijelölését tervezi, az eddig beépítetlen területeket kifejezetten a leggazdagabbaknak szánják - írja a Guardian. Az utóbbi években erős verseny folyt a kantonok közt, hogy hol a legalacsonyabbak az adók, Obwalden ezért a jövőben az ingatlanokkal is az eurómilliomosokat csábítaná. Az utóbbi évek adópolitikája miatt ugyanis sok cég van ide bejelentve - papíron az utóbbi években 400 cég költözött ide -, a valóságban viszont ezek a cégek máshol folytatják üzleti tevékenységüket, így nem teremtenek munkahelyeket, és a keresletet sem élénkítik.

Obwalden eddig mezőgazdaságra kijelölt területekre adna építési engedélyt, a gazdagoknak gyönyörű tavakra és hegyekre néző panorámát ígérnek. Mivel ezek a területek a kevésbé tehetős átlagpolgároknak nem elérhetők, így a tervezet a bírálói szerint a szegényeket kirekeszti, a gazdagokat jutalmazza. "Az ilyen területek kijelölése nem máshoz vezet, mint szegregációhoz, egy autóversenyző annyival hasznosabb, mint egy ápolónő?" - utalt a szociáldemokrata Moritz Leuenberger, Svájc környezetvédelmi és közlekedési minisztere Michael Schumacher korábbi Forma-1-es versenyzőre, aki szintén a kedvező adófeltételek miatt költözött Svájcba.

A helyiek valószínűleg egy éven belül szavazhatnak majd a tervezetről. A farmerek és a Zöld Párt ellenzik a tervezetet, a támogatói szerint viszont a nagyobb vagyonnal szélesebb körű választási lehetőségek is járnak: "A svájci vasút biztosít első osztályú helyeket, amelyek komfortosabbak és több a hely, valamint van a másodosztály, ahol kevesebb a hely, de sokkal olcsóbb. Ez annyira igazságtalan?" - mondta Obwalden pénzügyi vezetője, Hans Wallimann. A kanton három éve negyedével csökkentette az adókat, a helyi iparűzési adót 6,6 százalékra, a helyi személyi jövedelemadót pedig 1,8 százalékra.