Kínában 30 iskolást fertőzött meg az új influenza

Vágólapra másolva!
A dél-kínai Kanton tartományban karanténba helyeztek mindenkit, aki érintkezhetett azzal a 30 gyerekkel, akik mindannyian az új típusú influenza vírusával fertőződtek meg. A hatóságok attól tartanak, hogy tömeges járvány alakul ki a tartományban, ahol eddig 111 fertőzést regisztráltak. Közben Iránban is megjelent az új vírus.
Vágólapra másolva!

Bezártak egy általános iskolát hétfőn Kína Hongkonggal határos Kanton tartományában, miután 30 gyermek betegedett meg a H1N1-es vírustól. Az iskola bezárása mellett karanténba helyeztek mindenkit, aki kapcsolatba kerülhetett a harminc iskolással. A helyi egészségügyi hivatal szerint még a múlt héten jelentkeztek a tünetek a gyermekeknél, de egyikük sincs súlyos állapotban.

A hatóság ugyanakkor attól tart, hogy a Hongkonggal határos tartományban - ahonnan eddig is a legtöbb esetet jelentették Kínán belül - járvány indulhat el. Kantonban 111 fertőzést regisztáltak eddig, míg egész Kínában 414-et. Közülük 200-an már meggyógyultak közülük. A szomszédos Hongkongban már a múlt héten bezártak valamennyi óvodát és általános iskolát, miután az egyik tanintézményben több gyermek megbetegedett. A tervek szerint kéthetes szünetet tartanak, hogy megelőzzék a H1N1 terjedését.

Hétfőn az IRNA hírügynökség bejelentette: Iránban is kimutatták a laboratóriumi vizsgálatok az új típusú influenza okozta első megbetegedést. Az IRNA idézte a teheráni egészségügyi minisztérium közleményét, amely szerint a H1N1 vírus egy 16 éves lányt fertőzött meg, aki az Egyesült Államokban él. A lányt Iránba érkezése után légúti fertőzés tünetei miatt megvizsgálták, és a laboratóriumi vizsgálat megerősítette az új vírus okozta influenzafertőzést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 44300-an kapták el az új tipusú influenzát, és 180-an haltak bele a betegségbe világszerte.