Ismét könnygázzal oszlat a rendőrség Teheránban

Vágólapra másolva!
Ismét erőszakkal próbálta meg felszámolni a teheráni tüntetéseket az iráni rohamrendőrség. Szemtanúk szerint hétfőn délután a rendőrök a levegőbe lövöldöztek, és könnygázgránátokat lőttek a tüntetők közé. A tiltakozók száma múlt hét óta jelentősen megcsappant, hétfőn már csak 1000 tüntető gyűlt össze Teheránban.
Vágólapra másolva!

Könnygázzal oszlatta fel a hétfői teheráni tüntetéseket az iráni rohamrendőrség - adta hírül szemtanúkra hivatkozva a BBC. Hétfőn ugyanakkor már csak körülbelül 1000 tüntető gyűlt össze a fővárosban a korábbi erőszaknak és a tiltásoknak köszönhetően. A múlt héten még tízezres, egyes becslések szerint több százezres tüntetések voltak Teheránban, amelyeken az elnökválasztás állítólag meghamisított végeredménye ellen tiltakoztak.

A tüntetéseket pénteken tiltotta be Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője, ezután az ajatollahnak alárendelt, az iráni iszlám köztársaság rendje fölött őrködő Forradalmi Gárda bejelentette, hogy fel fog lépni az engedély nélküli tüntetések ellen. Szombaton mégis komoly összacsapásokra került sor, akkor a rendőrség a könnygáz mellett vízágyúkat is bevetett, és a zavargásokban a különböző források szerint több tucat tüntető vesztette életét (erről bővebben itt olvashat).

A Forradalmi Gárda honlapján közzétett nyilatkozat szerint a hatóságok továbbra is fel fogják oszlatni az utcai tüntetéseket és erőszakkal is eltüntetik a tüntetőket az utcákról - írja a BBC. A Forradalmi Gárda elit alakulatait hétfőn egyenruhát nem viselő Baszidzs milíciák, önkéntes kormánypárti csapatok egészítették ki, ahogyan már a korábbi tüntetéseken is.

A beszámolók szerint a hétfői oszlatás során a hatóságok több száz rohamrendőrt vetettek be, a BBC perzsa nyelvű csatornája egy meg nem erősített helyi forrásból úgy tudja, hogy a rendőrök a levegőbe lövöldöztek, és könnygázt lőttek a tömegbe. Más szemtanúk szerint a rendőrök sisakot viseltek és acél husángokkal voltak felfegyverezve. Néhányan motorkerékpárral érkeztek és lőfegyvereket tartottak a kezükben.

Közben a mobilhálózatot is rendszeresen blokkolták a hatságok, egy iráni tüntető beszámolója szerint a telefonokat lehallgatják, és egyes veszélyesnek számító kifejezések használatánál a vonal azonnal megszakad. A mobilhálózat esténként és különösen a tüntetések környékén teljesen lebénul.

Európa megszólalt

Nagy-Britannia az iráni események miatt elkezdte kimenekíteni a helyi brit nagykövetség munkatársainak családjait, Olaszország pedig bejelentette, utasították teheráni nagykövetségüket, hogy adjanak humanitárius segítséget az utcai összecsapásokban megsérült tüntetőknek. A római bejelentés azt a svéd kezdeményezést követi, amely szerint meg kell vizsgálni, hogy az Európai Unió tagállamai megnyithatják-e összehangoltan teheráni nagykövetségeiket a tiltakozók előtt.

Javier Solana, az európai uniós tagországok közös kül- és biztonságpolitikai képviselője az Iránban zajló eseményekre reagálva közölte: "azt szeretnénk látni, hogy tiszteletben tartják a nép akaratát". Carl Bildt, az EU soros elnökségét a jövő hét közepétől betöltő Svédország külügyminisztere pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a perzsa államban is biztosítani kell a békés tüntetések jogának teljesülését.

Az iráni tüntetések azután törtek ki, hogy másfél hete az iráni elnökválasztáson nagy többséggel a jelenlegi elnök, Máhmúd Ahmadinezsad került ki győztesen. Az egyik ellenzéki jelölt, a nyolcvanas években miniszterelnöki tisztet betöltő Mir Hoszain Múszavi hívei nem fogadták el az eredményt, csalással vádolták a vezetést, és az utcára vonultak. (Az iráni választásról részletesebben az [origo] címkeoldalán, itt tájékozódhat.)