Meghalt két Irakban elrabolt brit túsz

Vágólapra másolva!
Az iraki hatóságok átadták Nagy-Britanniának két, két évvel ezelőtt elrabolt brit testőr holttestét. A túszejtést korábban egy radikális sííti csoport vállalta magára. Három britet továbbra is fogságban tartanak.
Vágólapra másolva!

Meghalt az a két brit túsz, akiket három társukkal együtt két évvel ezelőtt raboltak el Irakban, holttestüket pedig a hét végén vették át brit tisztségviselők Bagdadban - közölte a vasárnap a brit kormány. A londoni külügyminisztérium közleménye szerint az iraki hatóságok által átadott, majd igazságügyi orvosszakértői vizsgálatnak alávetett két holttest "nagy valószínűséggel" Jason Creswell és Jason Swindlehurst testőröké.

A két férfi Peter Moore műszaki tanácsadó biztonságára vigyázott, amikor 2007. május 29-én negyven rendőregyenruhát viselő síita fegyveres rajtuk ütött az iraki pénzügyminisztériumban. Egyelőre nem tudni, hogy Creswell és Swindlehurst hol, mikor és miként halt meg. Tavaly egy brit lap arról számolt be, hogy az emberrablók szerint egyik túszuk öngyilkos lett, de ez sosem bizonyosodott be.

Az emberrablók több videofelvételt is közzétettek foglyaikról. A dubaji al-Arabíja tévécsatorna által sugárzott egyik ilyen felvételen Moore követelte, hogy Nagy-Britannia a szabadságukért cserébe engedjen el kilenc őrizetbe vett irakit.

A túszejtés elkövetőjeként egy radikális síita csoport jelentkezett, amelynek amerikai fogságban lévő egyik - az emberrablással összefüggésbe hozott - tagját idén júniusban szabadon engedték. Egyelőre semmilyen információ nem utal azonban arra, hogy a két ügy összefüggne.

David Miliband brit külügyminiszter szombati közleményében azt írta, hogy a még fogságban lévő három túsz élete "súlyos veszélyben forog", és London mindent elkövet kiszabadulásuk érdekében. A külügyminiszter ugyanakkor védelmébe vette a túszejtőkkel való tárgyalást elutasító brit kormányálláspontot.