Autóba rejtett pokolgép robbant Baszkföldön

Vágólapra másolva!
Egyetlen csoport sem vállalta magára azt a pokolgépes merényletet, amely pénteken történt a spanyolországi Baszkföldön. A gépkocsiba rejtett bomba egy rendőrt ölt meg, a módszer a rendőrség szerint az ETA-ra vall.
Vágólapra másolva!

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant pénteken a spanyolországi Baszkföldön; a merényletben egy rendőr halt meg - közölte a spanyol rendőrség és a baszk regionális kormány. A robbantást egy parkolóban követték el a Bilbao melletti Arrigorriaga településen. Az áldozat holttestét az autó roncsai között találták meg.

Az El País című spanyol napilap úgy tudja, hogy a 49 éves áldozat egy antiterrorista alakulat magas rangú tisztje volt.

A merényletet eddig egyetlen csoport sem vállalta magára. Patxi López, a tartományi kormány szocialista miniszterelnöke a Baszk Haza és Szabadság (ETA) "gyilkosait és gazembereit" tette felelőssé a merényletért, és fogadkozott, hogy a törvény teljes szigorával le fog sújtani a szakadár szervezetre. A rendőrség megerősítette, hogy a robbantás módszere az ETA-ra utal.

Az ETA az új helyi kormány május 7-i hivatalba lépése óta még nem követett el halálos áldozatot követelő merényletet. A szakadár szervezet négy évtizede harcol Baszkföld függetlenségéért, terrortámadásaiban azóta több mint 800 ember vesztette életét.