Palesztinokat aláztak az izraeli határőrök

Vágólapra másolva!
Olyan videofelvételek kerültek fel a YouTube-ra, melyeken izraeli határőrök palesztinokat aláznak meg. A palsztinoknak a határőröket kellett dalban éltetniük és meg kellett pofozniuk önmagukat. Egy határőr szerint gyakoriak az ilyen esetek, a határőrség szóvivője szerint javult a helyzet az utóbbi években.
Vágólapra másolva!

Izraeli határőrök olyan videofelvételeket tettek fel az internetre, amelyeken palesztinokat aláznak meg azzal, hogy arra kényszerítik őket, pofozzák meg magukat - írja a Haarec című izraeli lap. A palesztinoknak ráadásul azt is kellett énekelniük, "szeretem a határőröket", a határőrök közben nevetnek és éljeneznek. A felvételt a határőrök feltöltötték a YouTube-ra.

Egy másik felvételen egy rendőrautóban ülő palesztin férfitvel énekeltetik ugyanezt a rigmust. Egy fotókból álló felvételen pedig egy megkötözött palesztint mutatnak egy szobában, akinek a szemét izraeli zászlóval kötötték be. Olyan fotómontázs is felkerült a YouTube-ra, amelyen izraeli határőrök vannak, a háttérben pedig valaki ezt énekli: "Tudassátok minden arab anyával, hogy gyermekeinek sorsa az Óvárosi Társaság kezében van." A Haarecnek névtelenül nyilatkozó határőr szerint ez gyakori viselkedés a Jeruzsálemben és a Ciszjordániát Izraeltől elválasztó határkerítés mentén szolgáló rendőrök között.

A határőrség szóvivője, Mose Finszi a Haarecnek azt mondta, az utóbbi években jelentősen visszaesett a hasonló incidensek száma, miután változtattak a sorállomány kiképzésén. A szóvivő szerint a videoklipek több évvel ezelőtt készültek, azóta a határőrség kivizsgált néhány ilyen esetet, az elkövetőket pedig lefokozták, illetve eltávolították a testülettől.

A rendőrségnek alárendelt izraeli határőrök feladata, hogy a ciszjordániai közúti ellenőrzőpontokon és a Jeruzsálembe való belépéskor ellenőrizzék mindenkinek a személyazonosságát, és kiemeljék közülük az engedély nélkül Izraelbe érkező palesztin munkásokat. A határőrök közül az utóbbi időkben többeket elítéltek a palesztinokkal szemben elkövetett rossz bánásmód miatt.