Az íreknek udvaroltak az EU-csúcson

Vágólapra másolva!
Garanciákat ajánl az Európai Unió az íreknek azért cserébe, hogy egy újabb népszavazáson ratifikálják a lisszaboni szerződést: fennmaradhat az ír abortusztilalom és az adóügyekbe sem szólhat bele az unió. Az állam- és kormányfők egyetértenek José Manuel Barroso bizottsági elnök újraválasztását, de az Európai Parlament szocialista frakciója nem támogatja.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak az Európai Unió állam- és kormányfői azokról a garanciákról, amelyeket Írországnak nyújtanak annak reményében, hogy egy következő népszavazáson az ír választók jóváhagyják az unió reformjáról szóló lisszaboni szerződést. A tagállamok ennek értelmében garantálják, hogy a szerződés nem sérti Írország katonai függetlenségét, illetve meghagyja önrendelkezését az adó- és családpolitikai ügyekben, tehát fennmaradhat például az abortusztilalom.

Az írek egy évvel ezelőtt döntöttek úgy népszavazáson, hogy elutasítják a lisszaboni szerződést, amelyet így hiába ratifikáltak a legtöbb tagállamban, azóta sem lépett hatályba. Egy második ír népszavazás után - amely a BBC szerint várhatóan októberben lehet - elhárulhat a legnagyobb akadály a szerződés életbe léptetése elől. A megállapodás biztosítja azt is, hogy azokban a tagállamokban, ahol már ratifikálták a szerződést, ne kelljen újra róla újra vitát nyitni.

Az EU vezetői pénteken döntettek a pénzügyi szektor felügyeletének megerősítéséről. Korábban a brit kormánynak kifogásai voltak a tervezett intézkedésekkel szemben, mert úgy vélték, a tervezett egységes európai felügyelet rákényszerítheti a nemzeti kormányokat, hogy az adófizetők pénzéből segítsék ki a bajba jutott bankokat. A kompromisszum eredményeként a záródokumentumba bekerült az a rendelkezés, amely szerint a felügyelet "semmilyen módon nem ütközhet tagállamok fiskális felelősségével".

A szocialisták Barroso ellen

A brüsszeli csúcstalálkozón a tagállamok vezetői támogatták az elképzelést, hogy újabb öt évre a portugál José Manuel Barroso legyen az EU legfőbb végrehajtó szerve, az Európai Bizottság elnöke. Barrosót, akik korábban Portugália miniszterelnöke volt, elsősorban a jobboldali kormányokra számíthat, de több baloldali vezetésű tagállam, így Magyarország is támogatja.

Az EU soros elnökségét hamarosan átvevő Svédország azt szeretné elérni, ha Barrosót már júliusban megválasztanák. Ehhez azonban az 53 éves politikusnak a mandátuma meghosszabbításához az Európai Parlamentben is többséget kell kapnia, ahol a jobboldali Néppárt csak relatív többséggel - a mandátumok alig 36 százalékával - rendelkezik. Martin Schulz, a 21,9 százalékkal rendelkező Európai Szocialisták frakcióvezetője pedig pénteken bejelentette, hogy nem támogatják Barrosót.

A német Spiegel című lap szerint Barroso rendkívül népszerűtlen az EP-ben, újraválasztását elutasítják a szocialisták, a zöldek és a legutóbbi választáson megerősödött euroszkeptikusok is. A bizottsági elnök megválasztása pedig egyike a kevés alkalomnak, amikor a parlament megmutathatja erejét.