Teherán gyászol, az elnök rejtőzködik - az iráni tüntetések hatodik napja

Vágólapra másolva!
Helyszíni beszámolók szerint több jele is van az iráni rezsim elbizonytalanodásának, az Őrök Tanácsa pedig kivizsgál 646 választási panaszt, az ellenzék mégsem lehet túlzottan optimista. Százezren gyászolták a tüntetések halottjait, Máhmúd Ahmadinezsad pedig vasárnap óta nem mutatkozott nyilvánosan. Az iráni tüntetések hatodik napjának összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Hamieni ajatollah, Irán első számú vallási vezetője bejelentette, hogy beszédet mond a Teheráni Egyetemen a pénteki ima ideje alatt - írja a Guardian. A lap értesülései szerint a vallási vezető beszédében nyugalomra fog szólítani, de egyértelművé teszi, hogy ha folytatódnak a tüntetések, annak súlyos következményei lesznek. Péntek munkaszüneti nap Iránban, a mecsetbe járás napja. Az elnökválasztáson alulmaradt Mir Hoszein Múszavi aznapra nem szervezett tüntetést.

Helyszíni beszámolók szerint csütörtökön is százezren (más források szerint több tízezren) tüntettek Teheránban az elnökválasztási eredmények miatt és azért, hogy a tüntetések halálos áldozatait gyászolják. A BBC szerint a Khomeini imám tér megtelt fekete gyászruhás, kezükben gyertyát és virágokat tartó emberekkel, Múszavi fekete ingben és zakóban, hangosbeszélőn szónokolt a tömeghez.

A leghangosabb volt az Allahu Akbar

A tömeg ügyelt arra, hogy szorosan egymás mellett álljanak, és így védjék magukat a kormánypárti milíciák esetleges támadásától. Az AFP hírügynökség szerint a tömeg azt skandálta, "nem azért haltak meg társaink, hogy kompromisszumot kössünk, és elfogadjunk egy meghamisított választási eredményt!"

Az áldozatokra emlékezve a csütörtöki megmozdulás egyes részvevői "Hol vannak a testvéreink?" és "Miért öltétek meg a testvéreinket?" feliratot tartottak a magasba, vagy "Néma, vak és süket lehetek, de nem leszek ostoba" transzparenssel tüntettek. Az elmúlt napokban esténként mindenhol azt lehetett hallani Teheránban, hogy Allahu Akbar-t éneklik az emberek - az Atlantic magazin twitteres beszámolója szerint csütörtökön ez minden korábbinál hangosabb volt. A legtöbb beszámoló egyetért abban, hogy semmi jele annak, hogy a tüntetők fáradnának vagy annak, hogy erejét veszítené a mozgalom. "Ha most abbahagyjuk, megesznek minket" - mondta egy tüntető az Independent tudósítójának, Robert Fisknek. A tüntető felesége még azt is hozzátette: "Ha ezt a lehetőséget elengedjük, jön egy olyan diktátor, mint Pinochet".

Forrás: AFP

A félelem ugyanakkor továbbra is érezhető Teheránban. Bár a beszámolók szerint a csütörtöki tüntetésen nem volt sok rendőr, és a rendőrök és a tüntetők az utóbbi napokban nem csaptak össze, az emberek főleg a Baszidzs milíciától félnek. "Senki se érti, hogy működik a Baszidzs, de mindenki fél tőlük" - mondta egy tüntető a Guardiannek. Az Ahmadinezsadhoz hű milícia tagjai szerda este megtámadták a Teheráni Egyetem kollégiumát és leszúrtak négy diákot. A Guardian beszámolója szerint éjszakánként motorokkal járják a várost és tüntetőket keresnek és vernek meg. Teheránban sokfelé Baszidzs ellenőrzőpontokat lehet látni, megállítják az autókat és a gyalogosokat is.

A milícia bűntetteit már az iráni parlamentben is feszegette néhány iráni képviselő, a rendőrség azonban egyelőre semmit nem tett, hogy megakadályozza a véres akciókat. A Guardiannak nyilatkozó tüntetők szerint ez nem véletlen: szerintük a kormány azért használja a milíciákat a tüntetők ellen, hogy úgy tűnjön, nem ők a felelősek.

A milicisták is eltakarják az arcukat

Az elbizonytalanodás jele lehet ugyanakkor, hogy már a milicisták is félnek - az amerikai-iráni niac blog szerint legalábbis már a Baszidzs tagjai is eltakarják az arcukat, és nem biztosak abban, hogy büntetlenül megúszhatják a véres akciókat.

Szintén az elbizonytalanodás jele lehet, hogy Máhmúd Ahmadinezsád vasárnap óta nem mutatkozott nyilvánosan - írja a Guardian. A hét elején Oroszországban egy konferencián vett részt, ahonnan kedden érkezett vissza Iránba, de azóta sem állt az ország elé. Az őt támogató tüntetéseken nagyságrendekkel kevesebben vesznek részt, mint a Múszavi-párti tüntetéseken. A teheráni lapokban pedig címlapon, nagy terjedelemben számolnak be a tüntetésekről - írja az Independent.

Bár az ellenzék akár amiatt is optimista lehetne, hogy az Őrök Tanácsa bejelentette, 646 választási panaszt fog megvizsgálni, a BBC teheráni tudósítója szerint erre nincs túl sok oka. A hat főpapból és hat vallásjogászból álló Őrök Tanácsa ugyanis lojális Ali Hamenei ajatollahhoz. A tanács korábban már megígérte, hogy a szavazatok egy részét hajlandóak újraszámolni, de kizárták, hogy új szavazást tartsanak, ahogy azt Múszavi követelte.