Amerika könyörgött a Twitternek Irán miatt

Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs semmi jele, hogy lenyugodna a helyzet az elnökválasztási eredmények miatt forrongó Iránban. Zajlanak az őrizetbe vételek, a több tízezres tömegtüntetések, kitört az internetes háború és Irán már az Egyesült Államokat gyanúsítja, mint a tüntetőket támogató hatalmat. Kiderült, hogy valószínűleg az USA kérte a tüntetések szervezésében kulcsszerepet játszó Twittert is arra, hogy halassza el tervezett átmeneti leállását. Csütörtökön újabb hatalmas demonstráció lesz Teheránban, de ezúttal fekete színben a korábbi zöld helyett. Így emlékeznek meg a tüntetések áldozataira.
Vágólapra másolva!

Irán közvetlenül az Egyesült Államokat hibáztatja azért, mert mélyíti az ország belpolitikai válságát és támogatja a tüntetőket - írja az AP. Irán szerint az USA ezt a médián keresztül teszi, az interneten és a híradásokban szítja a hangulatot. Valószínűnek tűnik, hogy az amerikai kormány kérte fel a Twitter közösségi weboldalt is, hogy halassza el az ideiglenes karbantartási leállást is.

Az AP szerint egyre inkább próbára teszik az iráni politikai berendezkedést a múlt pénteki elnökválasztás óta tartó tüntetések és zavargások. A demonstrációhullám azután söpört végig az ország jelentősebb városain, hogy Máhmúd Ahmadinezsad jelenlegi elnököt hozták ki az elnökválasztás hivatalos győztesének. Mir Hoszein Múszavi reformista ellenzéki jelölt szerint viszont súlyos csalások történtek.

Az iráni Őrök Tanácsa emiatt szombaton találkozik a három vesztes elnökjelölttel, hogy megvitassák a választás ügyében felmerült panaszokat - közölte csütörtökön az iszlám köztársaság egyik legbefolyásosabb, 12 tagú testületének szóvivője az állami rádióban. Elmondta, hogy az Őrök Tanácsa megkezdte a múlt heti voksolással kapcsolatban benyújtott, összesen 646 panasz "alapos kivizsgálását".

A síita klérus 86 tagjából álló Szakértői Tanács pedig üdvözölte a magas - 85 százalékos - részvételi arányt, ám a Máhmúd Ahmadinezsad elnök győzelmét mutató, viszont az ellenzék részéről vitatott választási eredményekről nem nyilatkozott.

Mir Hoszein Múszavi mindenesetre ellenáll az ország legfőbb politikai-vallási vezetőjének, Ali Hamenei ajatollahnak is. Csütörtökre ugyanis újabb tömegtüntetésekre szólított fel. A tervek szerint a tiltakozók a hétfői több százezres tüntetés útvonalán vonulnak fel az Enkelab tértől az Azadi térig. A menetben részt vesz Mohammad Hatami volt elnök és Mir Hoszein Múszavi is, aki beszédet is mond. A tüntetők ezúttal nemcsak Múszavi zöld színében vonulnak fel, hanem az iráni hatóságok által megölt - hivatalosan - hét emberre emlékezve fekete lesz az alapszínük.

A tüntetések az AP szerint nem csak Teheránban zajlanak. Többek között Sirázból, Tebrizből és Mesedből is érkeztek beszámolók demonstrációkról.

Közben az iráni hatóságok már emigránsokra is elkezdtek vadászni az AP szerint. Ugyanis Irán a külföldön élő ellenzékieket gyanúsítja az egész tüntetéssorozat mögött. Az állami Press TV pedig Washingtont nevezte meg, mint a tüntetések szítóját, bár bizonyítékot erre nem hozott fel. A vádak nyomatékosítására Irán bekérette a svájci nagykövetet, aki 1979 óta képviseli az amerikai érdekeket az országban.

Webforradalom és az értelmiség bebörtönzése

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint az amerikai kormányzat áll amögött, hogy nem állt le a Twitter nevű közösségi weboldal karbantartási munkálatok miatt. Az USA ugyanis kérte az üzemeltetőket, hogy a folyamatos információáramlás végett ne zárják be ideiglenesen az oldalt. A Twitter vált az iráni tüntetők egyik legfőbb kommunikációs csatornájává az utóbbi napokban. A kormány ugyanakkor a Twitter mellett igyekszik blokkolni a Facebook portált, a BBC fárszi nyelvű honlapját, a Gmailt és a Yahoot is.

Zajlanak az őrizetbe vételek is: újságírók, politikusok, értelmiségiek és aktivisták kerülnek folyamatosan rács mögé, összesen mintegy ötszázan - írja a Guardian. Szaid Lejlazt, egy ismert elemzőt is őrizetbe vettek az AP szerint. A Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint eddig tíz újságírót fogtak el Iránban. Őrizetbe vették még Ebrahim Yazdi korábbi külügyminisztert és Mohammad Tavasszalit, Teherán volt polgármesterét is.

A rendszer azonban a tüntetésektől se valószínű, hogy meg fog dőlni - elemez az AP. Még mindig nagyon erős Hamenei hatalma, mögötte áll a Forradalmi Gárda és a kapcsolódó milíciák is. Két kulcskérdésben kell az ellenzéknek erősnek maradnia Meir Dzsavedanfar belpolitikai elemző szerint: egyrészt ki kell tartaniuk a tüntetésekkel, másrészt meg kell nyerniük vallási vezetőket az ügyüknek.

A korábbi elnök Hasemi Rafszandzsáni lehet Múszavi egyik potenciális támogatója az amerikai lap szerint. Az ő lányát látták beszélni már a tömeghez egy Múszavi-párti tüntetésen is.

A világ különböző pontjain tartottak Múszavi-párti szimpátiatüntetéseket. Párizsban és rómában több százan tüntettek, és a Dél-Korea-Irán világbajnoki selejtező labdarúgó mérkőzésen is megjelentek transzparensek. A meccsen még egyes játékosok is zöld csuklószorítókat viseltek, hogy kimutassák támogatásukat az otthoniaknak.

A németországi Frankfurt am Mainban az iráni konzulátus bejárata előtt gyújtogattak csütörtökön. Az éjszaka folyamán ismeretlenek felgyújtottak egy papírhulladék-tárolásó konténert az épület előtt, senki sem sérült meg.

Szerdai események

Szerdán délután újabb ellenzéki tüntetés zajlott le Teheránban. A helyszínről a Twitter mikroblog-oldalra üzeneteket küldő irániak szerint hatalmas tömegek hömpölyögtek a Haft e-Tir tér felé, ahol helyi idő szerint ötkor kezdődött demonstráció. A Guardian szerint százezrek tüntetnek Teherán utcáin, a BBC több tízezer tüntetőről ír. A tüntetők csendben vonulnak az utcákon, sokan zöld ruhába öltözve, mások feketében, a gyász jeleként - írja a Guardian. A hatóságok szerint a tüntetést betiltották.

A szerdai tüntetésről több iráni küldött üzeneteket a Twitterre. "Ameddig csak ellátok, hömpölyög a tömeg" - írta egyikük. Egy másik blogger több iráni rendőrön zöld kendőt látott. "Az egyik rendőr rám mosolygott, ez már igazi forradalom" - írja.

A tüntetőknek segíteni próbáló bloggereket arra kérik, hogy változtassák meg számítógépükön az időzónát és a helyszínt teheránira, hogy ezzel is megnehezítsék az iráni hatóságok dolgát.