Százezren gyászoltak feketében Teheránban

Vágólapra másolva!
Újabb hatalmas tüntetés volt Teheránban a múlt pénteki iráni választások végeredménye elleni tiltakozásul. A választáson vesztes elnökjelölt, Mir Hoszein Múszavi ezúttal a korábbi tüntetések áldozatainak siratására hívta össze gyászruhás híveit. Az iráni legfelsőbb döntéshozó szerv, az Őrök Tanácsa bejelentette, hogy összesen 646 választási panaszt vizsgál ki, és személyesen hallgatja meg a végeredményt kifogásoló elnökjelölteket.
Vágólapra másolva!

Összesen 646, a múlt pénteki elnökválasztásra vonatkozó panaszt fog megvizsgálni az iráni Őrök Tanácsa - közölte csütörtökön az iszlám köztársaság legbefolyásosabb, 12 tagú testületének szóvivője. A panaszokat a választáson vesztes három jelölt nyújtotta be a választások felett is irányítást gyakorló papi testülethez - írta a BBC.

Az Őrök Tanácsa azt ígérte, hogy alaposan kivizsgálják a panaszokat. A testület szombatra meghallgatásra hívta a panasszal élő jelölteket, a politikusok így élőben is megvitathatják kifogásaikat. Egyelőre nem tudni, hogy a három jelölt elfogadja-e a meghívást.

A pénteki választásokon a hivatalos közlés szerint a jelenlegi elnök, Máhmúd Ahmadinezsad nyert a szavazatok 62,6 százalékával, míg legfőbb riválisa, az egykori kormányfő, Mir Hoszein Múszavi 33,75 százalékot kapott. Múszavi választási csalásra hivatkozva az eredmény érvénytelenítését és új választások kiírását követelte, hívei a választás óta minden nap tüntetnek Teheránban.

A BBC teheráni tudósítója szerint az ellenzéki elnökjelölteknek nincs sok okuk az optimizmusra, a hat főpapból és hat vallásjogászból álló Őrök Tanácsa ugyanis lojális az ország legfőbb vezetőjéhez, Ali Hamenei ajatollahhoz. A tanács korábban már megígérte, hogy a szavazatok egy részét hajlandóak újraszámolni, de kizárták, hogy új szavazást tartsanak, ahogy azt Múszavi követelte.

Újabb tüntetés, feketében

Múszavi közben híveit csütörtökön ismét utcára hívta, ezúttal azért, hogy együtt gyászolják meg a hétfői zavargásokban agyonlőtt nyolc tüntetőt. A csütörtöki tüntetésen a BBC szerint több mint százezren gyűltek össze, szemtanúk szerint a Khomeini imám tér megtelt fekete gyászruhás, kezükben gyertyát és virágokat tartó emberekkel

Múszavi fekete ingben és zakóban, hangosbeszélőn szónokolt a tömeghez, amely szintén fekete ruhákban gyúlt össze - mondták szemtanúk a nagy nemzetközi hírügynökségeknek. A BBC helyszíni tudósítója szerint a tömeg ügyel arra, hogy szorosan egymás mellett álljanak, és így védjék magukat az esetleges kormánypárti milíciák támadásától. Az AFP hírügynökség szerint a tömeg azt skandálta, "nem azért haltak meg társaink, hogy kompromisszumot kössünk, és elfogadjunk egy meghamisított választási eredményt!"

Az áldozatokra emlékezve a csütörtöki megmozdulás egyes részvevői "Hol vannak a testvéreink?" és "Miért öltétek meg a testvéreinket?" feliratot tartottak a magasba, vagy "Néma, vak és süket lehetek, de nem leszek ostoba" transzparenssel tüntettek. Egy felirat pedig az izraeli hadsereg múlt év végi, ez év eleji gázai övezeti offenzívájára utalva felvetette: "Mi megsirattuk Gázát, de értünk ki fog sírni?". Ahmadinezsadra, illetve a vélelmezett választási csalásra utalva egyesek a "Halál a diktátorra!" és a "Hol vannak a szavazataink?" jelszót skandálták.

Muszavi előző nap szólította fel követőit arra, hogy mecsetekben vagy békés tüntetéseken fejezzék ki együttérzésüket az áldozatokkal és családtagjaikkal. A tüntetésre való felhívás a BBC szerint nyílt szembeszegülés Irán legfelsőbb vezetőjével, Hamenei ajatollahhal, aki a pénteki nagy imádságok idején prédikálni fog, és nyugalomra inti a tiltakozókat.

A tüntetés előtt Múszavi és Mohammad Hatami korábbi iráni elnök közös levélben kérte a bíróság vezetőit, hogy vessenek véget az emberek elleni erőszakos cselekményeknek, és engedjék szabadon azokat, akiket letartóztattak. Múszavi szerint az elmúlt napokban ellenzéki politikusokat és újságírókat is letartóztattak a hatóságok minden ok nélkül.