Újabb Airbus-roncsdarabokat találtak meg

Vágólapra másolva!
A június elsején lezuhant Air France-gép konyhájából származó roncsokat és más maradványokat találtak szerdán az Atlanti-óceánban. Egyre több jel utal arra, hogy az Airbus 330-as a levegőben darabokra szakadt, de nem robbant fel.
Vágólapra másolva!

A június elsején lezuhant Air France-gép újabb maradványait, roncsdarabokat és csomagokat találtak az Atlanti-óceánban a brazil partok közelében - közölte egy brazil katonai szóvivő. A maradványokat és a roncsokat a Mistral francia hadihajó legénysége emelte ki az óceánból mintegy 950 kilométerre a Fernando de Noronha-szigetcsoporttól. Az egyik roncs feltehetően a repülőgép konyhájából származik.

A brazil légierő és haditengerészet szerdán úgy döntött, hogy újabb utasításig folytatják a kutatást. Mostantól kétnaponta tartanak helyzetértékelést és döntenek a kutatás folytatásáról. Paul-Louis Arslanian, a szerencsétlenséget kivizsgáló BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozó iroda vezetője szerint a távoli helyszín és a óceán felszínének egyenetlensége jelenti a legnagyobb gondot a vizsgálat számára.

Brazil lapok szerdán a nyomozásban részt vevő szakértőkre hivatkozva azt írták: a roncsok állapota megerősíteni látszik azt a feltevést, hogy az Airbus 330-as a levegőben darabokra szakadt, de nem robbant fel. A roncsdarabok ugyanis viszonylag épek és nem látszik rajtuk tűz nyoma. A brazil orvos szakértői csoport egyik szóvivője szerint az 50 közül több holttesten töréseket találtak. Frank Ciacco amerikai szakértő szerint az ép holtestek és a kar-, láb- és csípőtörések rendszerint arra utalnak, hogy a gép a levegőben esett darabokra.

A Globo televízió értesülései szerint az Air France megkezdte a kárpótlás kifizetését a gépen utazó 56 brazil állampolgár hozzátartozóinak. Eddig hat utas családja kapott fejenként 48 ezer reált (24,6 ezer dollár) az első kiadásokra. Francia lapok becslése szerint a teljes kárpótlás összege 300-750 millió dollárt tehet ki, így az Airbus katasztrófája lehet a biztosítócégek számára a történelem legdrágább balesete.