"Mi még reménykedünk" - iráni blogger írt az [origo]-nak

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki jelöltek még ott sem tudtak nyerni, ahol a legnagyobb a bázisuk - állította az [origo]-nak küldött levelében egy iráni blogger, akit a hétvége óta tartó iráni zavargásokról kérdeztünk. Mr. Behi szerint megjósolhatatlan, mi fog történni Iránban, de reménykedik benne, hogy az erőszak elcsitul.
Vágólapra másolva!

Iráni bloggereket kérdezett meg az [origo] arról, hogy szerintük mi folyik Iránban, mit tapasztalnak, milyen a hangulat Teheránban, és egyáltalán történt-e választási csalás az elnökválasztáson. Levelünkre egy Mr. Behi nevű blogger válaszolt, aki az Adventures of Mr. Behi című blogot vezeti (itt olvashat bele a blogba):

"Ma volt egy békés tüntetés, de később hírek érkeztek arról, hogy lövöldözések törtek ki, és egy ember meghalt ebben" - írta még a hétfői demonstrációról.

"Nagyon-nagyon valószínű, hogy a választást elcsalták, és hogy a szavazatokat nem számolták teljesen össze. Az ellenzéki jelöltek éppenséggel nem győztek azokban a városokban és tartományokban, ahol a legnagyobb bázisuk van. Az egyik jelölt kevesebb voksot kapott, mint azoknak az embereknek a száma, akik aktívan kivették a részüket kampánya szervezéséből."

Mr. Behi szerint "az esély a szavazatok újraszámlálására meglehetősen csekély. Mi még reménykedünk, hogy ez mégis sikerülhet".

"A kérdések maradék részére azt mondhatom: nehéz előre megjósolni, hogy mi lesz. Én biztosan nem tudom. Csak reménykedni tudok benne, hogy az erőszaknak vége lesz" - tette hozzá az iráni blogger.

Iránban a múlt pénteki elnökválasztás szombaton nyilvánosságra hozott eredményei miatt törtek ki zavargások. Az ellenzék támogatói azt állítják, hogy a választásokat elcsalták, így választották újra elsöprő többséggel Máhmúd Ahmadinezsadot. A hétvége óta több hatalmas tömegtüntetés volt Teheránban, a biztonsági erők és az ellenzék támogatói közti összetűzésekben többen életüket vesztették. Az iráni kormány kedden komolyan korlátozta a külföldi tudósítók munkáját, így kevés független forrásból származó információ jut ki az országból. (Minden cikk az iráni zavargásokról itt.)