Múszavi csütörtökre hívta össze híveit

Vágólapra másolva!
Csütörtökre hívta össze híveit Mir Hoszein Múszavi iráni reformpárti elnökjelölt, de valószínűleg szerdán is lesznek demonstrációk Máhmúd Ahmadinezsad elnök újraválasztása ellen. A teheráni eseményekről szóló információk áramoltatásában nagy szerepet játszik a Twitter mikroblog site, amely a emiatt későbbre halasztotta karbantartási munkálatait. Az iráni fociválogatott több tagja zöld csuklószorítóval jelezte, támogatja a tiltakozókat.
Vágólapra másolva!

Békés tüntetésre vagy a mecsetekben való gyülekezésre szólította híveit csütörtökre az iráni elnökválasztáson vesztes reformpárti elnökjelölt, Mir Hoszein Múszavi, hogy így fejezzék ki együttérzésüket a hétfői tiltakozó megmozduláson elhunyt emberekkel. Múszavi honlapján megjelent közleményében hangoztatta, hogy ő is részt vesz a megemlékezésen, de részletekkel nem szolgált arról, hogy hol és mikor. Arra sem utalt, hogy szerdán lesz-e bármilyen megmozdulás. Megismételte, hogy követeli a június 12-én tartott választás érvénytelenítését és új választás kiírását.

Az elmúlt napok "rendzavarásainak" szervezőit akár halálra is ítélhetik az iszlám törvénykezés alapján - idézte szerdán a Farsz hivatalos hírügynökség a közép-iráni Iszfahán tartomány főügyészét, Mohamed Reza Habibit. Az ügyész úgy vélekedett, a rendzavarások szervezőit külföldről irányítják. Mint mondta, a nemzetbiztonság aláásására tett kísérleteket halálbüntetéssel sújtják.

Múszavi kedden még azt kérte támogatóitól, hogy fejezzék be a tüntetéseket, mert attól tart, hogy a tiltakozások erőszakba fulladnak. Hívei ugyanakkor kijelentették addig akarják folytatni a demonstrációkat, ameddig Máhmúd Ahmadinezsad újraválasztott elnök hatalmon marad. A szervezők szerda délutánra újabb tiltakozó akciót jelentettek be a szerintük manipulált választási eredmények ellen. Közép-európai idő szerint fél négyre hirdettek találkozót a város egyik legnagyobb terére, a Haft-e Tirre-re - írja a Reuters hírügynökség. Erről sms-ben tájékoztatták egymást az ellenzék támogatói.

A focisták is a tüntetőkkel vannak

Szerdán világbajnoki selejtező mérkőzést játszott Szöulban Dél-Korea ellen az iráni fociválogatott (az eredmény 1-1-es döntetlen lett). A fehér mezben pályára lépő játékosok közül többen is zöld csuklószorítókat viseltek, amivel az jelezték, hogy támogatják a tiltakozókat. A második félidőben a játékosokkal levetették a csuklószorítókat. A mérkőzésen - amely 11-es döntetlennel végződött - a stadionban az iráni szurkolók "Pokolba a diktátorral!" feliratú transzparenst feszítettek ki.

Keddről szerdára virradó éjjel az basidzs népi milícia tagjai több iráni város kollégiumába betörtek és több korábbi hír is arról szólt, hogy biztonsági erők hatoltak be egyetemi épületekbe. A milícia és a biztonságiak egyetemek elleni támadásait Ahmadinezsad egy korábbi szövetségese, az iráni parlament elnöke, Ali Laridzsani is elítélte kedden.

A hétfői tüntetéseknek a hivatalos jelentés szerint hét halálos áldozata volt. Egy videomegosztó oldalakra feltöltött filmen a keddi demonstrációk egy részlete látható, amelyen a Raszúl Akram Kórház orvosai és nőverei vonulnak fel. Az egyik nővér azt kiabálja a kamerának, hogy a hétfői tüntetés után nyolc ember halt meg a kórházban, egy perzsa feliraton az látszik: "28 sebesült, 8 halott". A videó és a halottak számáról szóló információ hitelessége megállapíthatatlan, mivel az iráni kormány szigorúan korlátozza a külföldi tudósítók munkáját, így kevés független forrásból jut ki információ Iránból.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=MeK0r4wu7iQoBQlU
Az orvosok és nővérek felvonulása

Az iráni eseménykről szóló hírek leginkább mobiltelefonokon terjednek (igaz, ezek működését is korlátozzák), de sok hír jelenik meg a Twitter mikroblogon is. Az oldalt kedden karbantartás miatt egy órára le akarták állítani, de a munkálatok éppen egybeestek volna a teheráni demonstráció kezdetével, ezért a Twitter úgy döntött, hogy a karbantartást kedd késő estére halasztja. Egyes hírek szerint a Twitter ezzel az amerikai kormány kérését teljesítette, ezt azonban Biz Stone, a szolgáltató egyik alapítója visszautasította - írja a Spiegel című német lap.

Jack Dorsey a site társalapítója New York-i sajtókonferenciáján külön kiemelte, hogy az elmúlt napokban "megdöbbentő" volt a Twitter iráni látogatottsága és ezt a portál "legnagyobb sikerének" nevezte.

A mérsékelt konzervatív politikus, Mir Hoszein Múszavi hívei a múlt heti elnökválasztás eredményének kihirdetése, azaz szombat óta minden nap tiltakozó megmozdulást tartottak Teheránban. A belügyminisztérium hétfőn betiltott minden, Múszavit támogató gyűlést vagy felvonulást, aznap mégis több százezren tiltakoztak a választási csalások ellen. A rendfenntartó erők hétfő este összecsaptak a tüntetőkkel, a BBC szerint nyolc ember életét vesztette, sokan megsebesültek.