Támadások elől menekülnek a belfasti románok

Vágólapra másolva!
Egy belfasti templomban kapott kedden átmeneti menedéket az a több mint 100 román bevándorló, akiket napokon keresztül értek rasszista támadások Észak-Írország fővárosában. A körülbelül 20 családot a gyanú szerint egy szélsőséges csoport zaklatta, az incidens nagy felháborodást váltott ki az országban. A bevándorlók mellett szomszédaik is kiálltak, és tüntetést szerveztek a rasszizmus ellen.
Vágólapra másolva!

Több gyerek és egy ötnapos kislány is van abban a román bevándorlócsoportban, amelyet egy héten át zaklattak rasszisták Észak-Írországban. A 115 fős csoport kedden elégelte meg a támadásokat: úgy döntöttek, hogy elhagyják a házaikat. A románokat kedden este a helyi templom plébánosa fogadta be, szerdán pedig ideiglenesen egy szabadidőközpontban helyezték el őket a helyi hatóságok - írta a BBC.

A brit lapbeszámolók szerint a románok június 11-én, csütörtökön jelenték be a rendőrségen az első támadást, amelyet több másik követett egészen vasárnapig. Hétfőn a bevándorlók szomszédságában élő lakók tüntetést tartottak a támadások elkövetői ellen, mivel ők is felháborítónak tartották a zaklatásokat. Ekkor az északír tüntetők is összetűzésbe kerültek rasszista fiatalokkal, akik karlendítésekkel és üvegdobálással válaszoltak a kiabáló demonstrálóknak.

A BBC beszámolóiból nem egyértelmű, hogy a bevándorlókat pontosan milyen támadások érték. A brit közszolgálati televízió internetes oldala annyit ír, hogy a románok házainak ablakát egyszer téglával dobták be ismeretlenek, és a rasszista fiatalok terhes nőket és gyerekeket "terrorizáltak" a környéken. A vasárnapi beszámolók szerint sem sérülés, sem letartóztatás nem volt az ügyben, szerdán azonban egy ír politikus, Anna Lo arról számolt be, hogy az egyik asszony vállán csúnya vágás és sérülések voltak.

Az esetet Martin McGuinness miniszterelnök-helyettes "teljesen szégyenteljesnek" nevezte, az ügyben a rendőrség, a belfasti városi közgyűlés és a rendőrség később egyeztet. Belfast polgármestere azt mondta, nem akarja, hogy a családokat elűzzék Belfastból, hiszen ugyanolyan joguk van ott élni, mint bárki másnak. Egy a BBC-nek nyilatkozó román nő ugyanakkor azt mondta, nem akarnak visszamenni az elhagyott házaikba, ő inkább hazatérne Romániába.

Forrás: AFP

Idén áprilisban négy magyar nőt is támadás ért Belfastban, akkor a rendőrség azt mondta, hogy a támadókat "gyűlölet vezérelte" (erről bővebben itt olvashat). A korábbi beszámolók szerint a mostani, román bevándorlók elleni támadásoknak köze volt egy ismert helyi félkatonai csoporthoz, a BBC helyszíni tudósítójának azonban ezt később tagadták a helyiek. Előzőleg az újság arról számolt be, hogy a támadók a Combat 18, a neonáci brit Vér és Becsület (Blood & Honour) fegyveres szárnyának jelszavait skandálták.