Minden bőrt lehúznak Moralesék a magyarokról

Vágólapra másolva!
Összpontosított támadás zajlik Bolíviában az ellenzék ellen, a Rózsa-Flores-ügyből Evo Morales elnök hasznot tudott húzni - mondta az [origo]-nak Józsa Mátyás Buenos Aires-i magyar nagykövet. A Morales ellen tervezett állítólagos merénylet híreit folyamatosan adagolják a helyi sajtónak, és várhatóan a decemberi elnökválasztásig nem változik a helyzet. A hatóságok nem riadnak vissza a megfélemlítéstől sem, zaklattak már paintballozó fiatalokat és sakkozókat is.
Vágólapra másolva!

Bár a vezető hírek mögé szorult vissza Bolíviában a Rózsa-Flores Eduardo és társai által tervezett állítólagos merénylet ügye, a felhajtás nem sokat csillapodott - mondta az [origo]-nak Józsa Mátyás, a korábban Bolíviába átvezényelt Buenos Aires-i magyar nagykövet. Az ügy bűnügyből szerinte belpolitikai eseménnyé, az Evo Morales elnökkel szembe álló tartományok és az ellenzék megfélemlítésének eszközévé vált.

A Józsa szerint "összpontosított támadás" főként Santa Cruz, illetve a Félholdnak nevezett tartományok ellen irányul - ezek azok a gazdagabb területek, ahol Morales ellenzékének a támogatottsága a legnagyobb. Józsa szerint az ellenzék elleni támadás a sajtóhírek alapján eddig sikeresnek tűnik. Bár az ellenzék nem gyengült meg - inkább csak rendezi sorait -, a mögötte álló támogatók körét megfélemlítették - mondta Józsa. "Santa Cruzban nem mernek beszélni az emberek" - tette hozzá.

Kedden letartóztattak egy bolíviai hadnagyot, Alejandro Santiestebant, aki az ügyészség szerint chaten beszélhetett Rózsa-Floresszel. Marcelo Soza ügyész az El Deber című lapnak azt nyilatkozta, a férfit azért fogták el, mert nem jelent meg, amikor kihallgatásra beidézték.

Miközben vádismertetés még nem is volt a Rózsa-Flores-ügyben, a sajtóhoz folyamatosan szivárognak ki hírek az állítólagos összeesküvésről. Legutóbb például egy kilencven nevet tartalmazó lista jelent meg a lapokban: ezeket a légitársaságoktól kérte ki a bolíviai ügyészség - mondta a nagykövet. A listán "Hurtado" néven utazók szerepeltek, ezt a nevet is használta ugyanis Rózsa-Flores Bolíviában.

A lista alapján úgy tűnt, mintha Rózsa a fél világot beutazta volna, pedig teljesen ártatlan emberek szerepeltek rajta, Hurtado nevű gyerekek, focisták, még egy sakkszövetség tagjai is. A listán szereplők közül hirtelen mindenki gyanús lett - mintha mindannyian a kormány elleni lázadásra buzdítottak volna -, és csak később vált világossá, hogy ez képtelenség. Józsa szerint ez jó példa arra, hogy a bolíviai hatóságok időnként "végig nem gondolt formában" próbálják megfélemlíteni az ellenzékieket.

Egy másik eset nem sokkal a Rózsa-Floresék elleni rendőri akció után történt. A bolíviai rendőrök paintballozó fiatalokat tartóztattak fel, mondván, a serdülő fiúk fejlődését nem segíti a játék. Utóbb kiderült róluk, hogy a nagyapjuk magyar, azóta folyamatosan zaklatják őket, "már megfordult a fejükben, hogy elhagyják az országot" - mondta a diplomata.

Józsa szerint Bolíviában mindenütt nagy a magyarellenesség, ezért mindenkinek azt tanácsolják, hogy ne utazzon Bolíviába. A legtöbb tartományban ellenségesen fogadják a fehéreket és legfőképpen a magyarokat. Santa Cruzban és a Félhold területein talán még lenne, aki szimpatizál velük, de kimutatni ott sem meri senki a megfélemlítések miatt.

Az ellenzéket célzó, de a magyarokra visszaütő támadásoknak a közeljövőben nem lesz vége a Buenos Aires-i nagykövet szerint. "Decemberben lesz az elnökválasztás, szerintem addig a nyomozást le sem zárják." A politikai helyzet miatt szerinte gyorsan biztosan nem zárul le az ügy. Tóásó Előd - akit az ügy egyik gyanúsítottjaként fogva tartanak - szerinte arra számíthat, hogy előbb-utóbb ismertetik az ellene felhozott vádakat, ezután be kellene bizonyítania, hogy csak belekeveredett az ügybe. Józsa szerint "ha a személye nem lesz fontos a belpolitikában, akkor van esélye".