Olaszország befogad három guantánamói foglyot

Vágólapra másolva!
Három, valószínűleg tunéziai származású guantánamói foglyot fogad be Olaszország. Barack Obama amerikai elnök és Silvio Berlusconi miniszterelnök találkozója után az olasz kormányfő egyik munkatársa közölte: Róma 500 fős csapaterősítést küld Afganisztánba.
Vágólapra másolva!

Olaszország befogad három guantánamói foglyot - közölte hétfőn Barack Obama amerikai elnök Silvio Berlusconi olasz kormányfővel tartott fehér házi megbeszélése után. Olaszország hozzájárult, hogy befogadjon három foglyot a guantánamói amerikai támaszponton lévő, bezárandó börtönből. Olasz illetékesek korábban közölték, hogy az amerikai hatóságok néhány tunéziai származású fogoly befogadására kérték az olasz kormányt.

Silvio Berlusconi hétfőn érkezett Washingtonba, ahol ismertette az amerikai elnökkel egyebek mellett a hét fejlett ipari ország és Oroszország (G8) l,aquilai csúcstalálkozójának programját. A napirenden szerepelt továbbá a közel-keleti, az iráni és az afganisztáni helyzet megvitatása. Berlusconi egyik közeli munkatársának tájékoztatása szerint az olasz kormány a már ott állomásozó 2800 katonán túl 500 fős erősítés - katonák, rendőrségi kiképzők, rendőrtisztek és pilóták - Afganisztánba küldését mérlegeli az augusztus 20-i elnökválasztás előtt.

Az Európai Unió már korábban megegyezett az Egyesült Államokkal néhány guantanamói rab kontinensre való szállításáról. A 27 tagállamot tömörítő európai szervezet külügyminiszterei által elfogadott paktum ugyanakkor hangsúlyozza: az egyes országok kormányainak saját döntése, hogy fogad-e foglyokat vagy sem.

Olaszország mellett más európai országok is jelezték, hajlandóak befogadni rabokat: Belgium, Nagy-Britannia, Franciaország, Írország, Portugália és Spanyolország. Múlt héten kilenc fogoly sorsáról döntöttek: a világ minden részére kerülnek gyanúsítottak a hírhedt táborból az afrikai Csádtól Irakig, a Bermudáktól a csendes-óceáni Palauig.

A Kuba délkeleti részén lévő fogolytábort 2002-ben hozták létre, még George W. Bush amerikai elnök idején. Azóta 540 rabot szállítottak onnan a világ legalább harminc országába. 230-an még mindig a rácsok mögött vannak. Obama elnök azt ígérte: 2010 januárjára bezáratja a létesítményt.