Obama: Irán mindenképp ellenséges marad

Vágólapra másolva!
A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk szerint a keddi teheráni tüntetés még a hétfőinél is nagyobb volt. Múszavi emberei szerint bizonyíték van a választási csalásra, a tüntetőkkel szembeni erőszakot elítélte Irán korábbi reformista elnöke is. A külföldi tudósítókat kitiltották a tüntetésről, a háztetőkről az egész városban zengett Múszavi támogatóinak éneklése. Obama szerint nem olyan nagy a különbség Ahmadinezsád és Múszavi között.
Vágólapra másolva!

Tömegek tüntettek kedd este Teheránban a választási eredmények miatt - írja a BBC. A tüntetés békésen zajlott - olvasható a választáson alulmaradt elnökjelölt, Mir Hoszein Múszavi hivatalos Facebook-oldalán. Az elnökjelölt felhívására támogatói a háztetőkön énekelték az Allahu akbart-t a fővárosban, a helyszíni tudósítások szerint mindenhol ezt lehetett hallani.

A BBC tudósítójának szemtanúk azt mondták, a keddi tüntetés még a hétfőinél is nagyobb lehetett. Ezt azonban más forrásból nem tudták megerősíteni, mert a külföldi tudósítókat hivatalosan kitiltották a tüntetésről.

Múszavi emberei szerint bizonyítékuk van a csalásra

Múszavi emberei azt állítják, hogy bizonyítékok vannak a választási csalásra - írja a Guardian. Múszavi szavazatszámlálási bizottságának elnöke szerint számos körzetben több szavazatot adtak le, mint ahányan a szavazásra jogosultak vannak.

Barack Obama, az Egyesült Államok megismételte hétfői véleményét. "Ha egy békés tiltakozást erőszakosan vernek szét, az aggasztó számomra és az amerikai nép számára. Remélem az iráni nép megteszi a helyes lépéseket, hogy hallathassa véleményét" - mondta Obama.

Ahmadinezsád és Múszavi között azonban Obama szerint nem olyan nagy a politikai különbség, mint amilyennek tűnik. "Akárhogyan is végződik a szavazatok Múszavi által követelt újraszámlálása, mindenképpen az Egyesült Államokkal ellenséges iráni rendszerrel lesz dolgunk" - mondta Obama a CNBC televíziónak adott interjúban. "A hosszú távú érdekünk az, hogy ne legyen atomfegyverük és ne támogassák a terrorizmust" - mondta Obama.

Közös nyilatkozatban ítélte el az erőszakot és a letartóztatásokat Mir Hoszein Múszavi és Mohamad Khatami, Irán korábbi reformista elnöke. A tüntetők mellé állt Hosszein-Ali Montazeri nagyajatollah is, aki korábban Homeini, az iráni forradalom vezérének kijelölt utódja volt. A nagyajatollah szerint épeszű ember nem hiheti el az iráni választások eredményét.

Az Őrök Tanácsa szerint újra lehet számolni a szavazatok egy részét

"Az elnökjelöltek hívei utcai tüntetéseket rendeznek, és összecsapnak egymással, de az ország lakosságának egységesen a klérus által vezetett rendszer mögé kell felsorakoznia" - mondta az iráni állami televízióban Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah. "A választásokon a szavazók különböző irányvonalat követtek, de mindannyian hisznek az uralkodó rendszerben, és támogatják az Iszlám Köztársaságot" - jelentette ki Hamenei.

Forrás: AFP
További képek az iráni eseményekről, kattintson!

Az Őrök Tanácsa - Irán egyik legbefolyásosabb testülete, élén Hameneivel - néhány órával korábban kizártnak nevezte a vitatott elnökválasztás eredményének érvénytelenítését, de beleegyezett abba, hogy újraszámolják az egyes szavazókörökben leadott voksokat, miután a választás az 1979-es iszlám forradalom óta nem tapasztalt utcai megmozdulásokat váltott ki. Az ajatollah szerint mind a négy elnökjelöltnek jelen kell lennie a szavazatok részleges újraszámlálásánál.

A keddi tüntetés válasz a hétfői ellenzéki nagygyűlésre, ahol hét ember vesztette életét. A hétfői tüntetés főszervezőit - akiknél fegyvereket és robbanószert találtak - letartóztatták, ennél több részletet azonban nem közöltek - írja a Reuters az iráni tévére hivatkozva.

Kedden 100 embert vettek őrizetbe

Iránban szombat óta több zavargásba torkolló nagygyűlés volt, mivel az ellenzéki jelöltek támogatói szerint elcsalták a múlt pénteki elnökválasztás eredményét. Az elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint elsöprő többséggel választották újra Máhmúd Ahmadinezsad elnököt.

Az iráni rendőrség azzal vádolja az elmúlt napok tüntetésein részt vevőket - akiket banditának nevez -, hogy buszokat gyújtottak fel, illetve bankok és más épületek ablakait törték be. Több tucat embert letartóztattak a zavargások miatt, csak kedden 100 embert vett őrizetbe a rendőrség a Reuters szerint. Ali Laridzsani korábbi iráni nukleáris főtárgyaló, a parlament elnöke ugyanakkor a biztonságiakat támadta, amikor elítélte a tehetáni egyetem hallgatói elleni vasárnapi támadást.

Az iráni hatóságok a zavargások miatt komolyan korlátozzák a külföldi újságírók munkáját, így egyre kevesebb hír érkezik az iráni eseményekről. "Egy újságírónak sincs felhatalmazása, hogy jelentsen, filmfelvételt vagy fényképeket készítsen a városban" - közölte a Reutersszel az iráni kulturális minisztérium. A BBC tudósítója azt mondta, soha nem találkozott még olyan szigorú cenzúrával, mint most Iránban. Az ellenzék sok támogatója használja az internetet, például a Twitter közösségi oldalon üzennek, de az iráni hatóságok korlátozzák az internet működését is.

Irán legfőbb törvényhozó testülete, a 12 főpapból álló Őrök Tanácsa kedden bejelentette, hogy hajlandó a szavazatokat részben újraszámlálni - írja a Reuters. A tanács szóvivője szerint lehetőség van rá, hogy a kifogásolt eredményekkel záró szavazókörökben az ellenzéki jelöltek képviselőinek jelenlétében újraszámolják a voksokat. Az Őrök Tanácsa megtagadta ugyanakkor a választás eredményének megsemmisítését.