A civileket óvná az új afganisztáni NATO-parancsnok

Vágólapra másolva!
Az afgán civilek védelmére koncentrálna a közép-ázsiai országba kinevezett új NATO-parancsnok, aki hétfőtől veszi át a szövetséges csapatok irányítását. Stanley McChrystal tábornok beiktatásán azt mondta, körültekintően dolgozik majd, és nem lesz ijedős.
Vágólapra másolva!

Stanley McChrystal személyében új parancsnokot neveztek ki hétfőtől az Afganisztánban állmásozó NATO-csapatok és a közép-ázsiai országba vezényelt amerikai haderő élére. A négycsillagos amerikai tábornok korábban a különleges erők parancsnoka volt, és David McKiernan tábornokot váltja a poszton.

A várakozások szerint McChrystal "kevésbé hagyományos" megközelítést alkalmaz majd az immár több mint hét éve tartó afganisztáni háborúban. Beiktatásán arról beszélt, hogy az afgán nép áll az afganisztáni küldetés középpontjában: meg kell védeni a helyieket az erőszaktól, egyúttal tiszteletben kell tartani a vallásukat és a hagyományaikat - mondta. Az új parancsnoktól Hamid Karzai afgán elnök is azt kérte, hogy próbálja meg csökkenteni az afgán konfliktus civil áldozatainak számát - írta a BBC.

McChrystal tábornok azt ígérte, hogy munkájának hatékonysága meg fog látszani azoknak az afgánoknak a számában, akiket megvédenek az erőszaktól. Hozzátette, hogy ugyan körültekintően fogják végrehajtani műveleteiket, de nem lesznek ijedősek.

Afganisztánban az utóbbi időben határozottan élénkebb a kormányellenes felkelők tevékenysége. Az országban - ahol két hónap múlva elnökválasztást tartanak - 2001 óta most állomásozik a legtöbb külföldi katona: McChrystal összesen 56 ezer amerikai és további 41 országból összesen 32 ezer fegyveresének fog parancsolni, de az ő irányítása alatt vezénylik majd le a Barack Obama által beharangozott nagyszabású afganisztáni csapaterősítést is.