Százezres tüntetés Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Az ENSZ-szankciók szigorítása miatt több mint százezren tüntettek Phenjanban, Észak-Korea fővárosában. A sztálinista rezsim azzal fenyegetőzik, hogy soha nem mond le nukleáris ambícióiról.
Vágólapra másolva!

Több mint százezer ember gyűlt össze hétfőn Phenjanban a hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint, hogy elítélje az ENSZ szankcióit, melyeket a világszervezet a kísérleti atomrobbantás miatt rendelt el."Észak-Korea gyakorolni fogja a megelőző jellegű kísérletekhez fűződő jogát, hogy szembe tudjon szállni ellenségeinek minden provokációjával" - mondta a hadsereg egyik magas rangú tisztje a tüntetésen.

Washington attól tart, hogy a szankciók megszigorítása miatt Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet hajt végre. Phenjan rendkívül hevesen reagált az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki határozatára, mellyel megszigorították a szankciókat. Észak-Korea azzal fenyegetőzött, hogy soha nem mond le nukleáris ambícióiról, és katonai célokra használja fel plutóniumkészletét.

"A Biztonsági Tanács határozata tűrhetetlen gúnyt űz a koreaiak méltóságából, arrogáns bűncselekmény szuverenitásunk ellen" - mondta a tüntetésen Kim Ki Nam, a Koreai Munkapárt központi bizottságának titkára.