Készen áll a következő atomkísérlet helye Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Kísérleti atomrobbantáshoz kialakított helyszíneket azonosított Észak-Koreában az amerikai és dél-koreai titkosszolgálat. A helyszínek arra utalnak, hogy a kommunista diktatúra valóban újabb kísérleti atomrobbantásra készülhet.
Vágólapra másolva!

Újabb nukleáris kísérletek végrehajtására alkalmas helyszíneket alakított ki a föld alatt Észak-Korea - jelentette a dél-koreai sajtó. A lépés valószínűsíti, hogy a sztálinista vezetésű ország újabb kísérleti atomrobbantást tervez elrettentő erejének fitogtatására.

Az új robbantási helyszínek - amelyekből kettő vagy három lehet - az északkeleti országrészben találhatók, a Japán-tenger partvidékén - írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Ugyanilyen forrásból úgy tudni, Dél-Korea és az Egyesült Államok szorosan figyelemmel kíséri azt a 11 lehetséges helyszínt, ahol a sztálinista vezetésű állam föld alatti nukleáris kísérletet hajthat végre.

Az amerikai hírszerzés szerint Phenjan egy újabb, harmadik kísérleti atomrobbantással válaszolhat arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken szigorított az Észak-Koreával szemben korábban bevezetett büntetőintézkedéseken. A dél-koreai titkosszolgálat illetékesei szerint viszont egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy már folynának egy harmadik nukleáris kísérlet előkészületei.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség szombaton közölte, hogy Észak-Korea kemény választ ad az ENSZ ellene hozott szankciói miatt. Közölték, hogy az országban található összes plutóniumból fegyvert készítenek, folytatják urándúsítási programjukat, és minden blokádot háborús cselekedetnek fognak tekinteni, amelyet katonai csapással torolnak meg.

Észak-Korea május végén borzolta fel a kedélyeket egy kísérleti atomrobbantással, amit több rakétakísérlet követett. Elemzők szerint az erődemonstrációt azért tartják, mert így akarják biztosítani, hogy a jelenlegi vezető, a betegeskedő Kim Dzsong-Il helyét gond nélkül vehesse át fia, Kim Dzsong-Un.