Halálos áldozatok az iráni tüntetéseken

Vágólapra másolva!
Több százezren tüntettek Teheránban a választási eredmények miatt. A helyszíni beszámolók szerint lövések dördültek, legalább egy ember meghalt. Shiraz városban is volt tüntetés, ott tizenketten haltak meg a Guardian forrásai szerint. Motoros, botos kormánypárti tüntetők csaptak össze a múlt heti választáson vesztes ellenzéki politikus híveivel. A belügyminisztérium eredetileg betiltotta a tüntetéseket, de az ellenzékiek mégis utcára vonultak. A tüntetésen felbukkant az ellenzék vesztes elnökjelöltje, Mir Hoszein Múszavi is, aki új választásokat akar.
Vágólapra másolva!

Legalább egy (más források szerint négy) ember meghalt hétfőn a teheráni tüntetésen, melynek résztvevői Mir Hoszein Múszavi ellenzéki elnökjelöltet éltették és új választásokat követeltek. A Guardian helyszíni tudósítása szerint Máhmúd Ahmadinezsad elnökhöz hű milicisták nyitottak tüzet a tüntetőkre a Teherán központjában lévő Azadi (Szabadság) tér közelében. Shiraz városban is voltak tüntetések, a Guardian forrásai szerint ott tizenkét diák halhatott meg.

A teheráni tüntetésen százezrek vettek részt, a BBC helyszíni tudósítója "politikai földrengések" minősítette a demonstrációt, amihez hasonló nem történt az elmúlt harminc évben Iránban.

A Reuters beszámolója szerint szórványos lövöldözést lehetett hallani a teheráni Azadi tér környékén. A tüntetésen a pénteken újraválasztott elnök, Máhmúd Ahmadinezsad és legfőbb riválisa, Mir Hoszein Múszavi hívei csaptak össze. A Reuters hírügynökség szerint Ahmadinezsad motorbiciklikkel érkező hívei botokkal felfegyverkezve támadtak Múszavi felvonuló támogatóira Teheránban. Egy szemtanú tömegverekedésekről is beszámolt.

A BBC teheráni tudósítója úgy értesült, hogy civil ruhás biztonsági erők első alkalommal kaptak felhatalmazást arra, hogy éles lőszert használjanak. Bár a belügyminisztérium betiltotta az ellenzéki gyűléseket, Múszavi hívei mégis az utcára vonultak, hogy tiltakozzanak a szerintük elcsalt választási eredmény és Ahmedinezsad újraválasztása ellen.

Eleinte körülbelül ezer ember gyülekezett Teheránban, de egyre többen csatlakoztak. A tüntetők "halál a diktátorra", "az irániak inkább meghalnak, mintsem megalázkodjanak", "Múszavi, veled vagyunk" jelszavakat skandálták - írja az MTI. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szemtanú szerint a tömeg több tízezresre duzzadt, több kilométer hosszan megtöltötték az emberek az egyik teheráni főútvonalat. Az AP hírügynökség több mint százezer tüntetőről számolt be. A tüntetés helyszínén rohamrendőrök is felvonultak. Az AP szerint a biztonsági erők csendben várakoznak, pajzsokkal és gumibotokkal felszerelkezve.

Kocsija tetején szónokolt Múszavi

Az AFP hírügynökség szerint a hétfői tüntetésen felbukkant Múszavi és az eredményeket szintén vitató másik ellenzéki jelölt, Mehdi Karubi. Autóval érkeztek a helyszínre. Ez volt Múszavi első nyilvános szereplése a választási eredmények szombati kihirdetése óta. Múszavi felmászott az autója tetejére, és onnan beszélt a tömeghez. Azt mondta, hogy kész egy új szavazáson megméretni magát, és az előző választást elcsalták. "Az emberek szavazata fontosabb Múszavinál vagy akárki másnál" - mondta a felvonuláson a politikus.

Forrás: AFP

A View from Iran-blog szerint nem csak Teheránban terveztek tüntetést az ellenzékiek, hanem 20 másik városban is. Az iráni média nem foglalkozik a tüntetésekkel, a belföldi újságíróknak megtiltották, hogy tudósítsanak azokról - írja a CNN. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi sajtószervezet közölte, hogy négy újságírót letartóztattak az iráni hatóságok, és tíz másik újságíró hollétéről nincs tudomásuk. A CNN beszámolója szerint rendőrök megverték az olasz RAI és a Reuters munkatársát is Teheránban.

Szombaton kezdődött, harminc éve nem volt ilyen

Korábban Múszavi honlapják közölték, hogy a hatósági tilalom miatt elhalasztják a megmozdulást, később azonban bejelentették, hogy a rendezvényt megtartják, és maga Múszavi és Mehdi Karubi is részt vesz rajta.

Iránban pénteken tartották az elnökválasztást. A hivatalban lévő Máhmúd Ahmadinezsad a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg, riválisa, az egykori kormányfő, Mir Hoszein Múszavi 33,75 százalékot kapott a hivatalos eredmények szerint. Múszavi szerint azonban manipulálták a választási eredményt.

A választási eredmény kihirdetése után szombat este összecsaptak az elnök és az ellenzéki jelöltek hívei. Az Iránból érkező hírek szerint 1979, az iszlám forradalom óta nem volt ilyen nyílt utcai erőszak az országban. A szombat esti zavargásokban három ellenzéki tüntető meghalt, és rengeteg ellenzékit őrizetbe vettek.

A hétfői összecsapás előtt a helyszíni tudósítók szerint úgy tűnt: az élet visszatér a normális kerékvágásba. Az üzletek kinyitottak és alig látszott nyoma a hétvégi zavargásoknak.

Az utcai felvonulás kezdete előtt körülbelül 400, Múszavi-párti diák gyűlt össze a teheráni egyetem mecsetjében, és Ahmadinezsad lemondását követelték - jelentette a Reuters. Néhányan közülük azt mondták, hogy a biztonsági erők megtámadták a diákszállásukat. "Ütötték a barátainkat és elvittek vagy száz diákot. Semmi hírünk sincs a hollétükről" - mondta az egyik diák. Egyetemi tisztviselők tagadták az állítólagos incidenst. A Reuters videóra vett egy kiégett buszt az egyetemi diákszálló körbekerített területén. Az utca túloldán egy banki irodán is tűz nyomai látszanak.

Obama aggódik

Barack Obama amerikai elnök hétfőn újságírók előtt azt mondta: mélységesen aggódik az iráni elnökválasztást követő erőszak miatt, és hiba lenne a hallgatás. Hangsúlyozta azonban, hogy az irániaknak saját maguknak kell az elnökükről dönteni, és az Egyesült Államok tiszteletben tartja a szuverenitásukat.

"Mélységesen megrendített a televízióban látott erőszak" - mondta Obama. "A demokratikus folyamatok, a szólásszabadság, az emberek eltérő véleményének békés kifejezése mind egyetemes érték, amelyeket tiszteletben kell tartani" - tette hozzá. Az amerikai elnök közölte: folytatni fogja a szoros, közvetlen párbeszédet Teheránnal.