H1N1-vakcinával állt elő egy svájci cég

Vágólapra másolva!
Egy svájci cég állt elő az első H1N1-védőoltással, amelyet a hagyományostól eltérő technológiával fejlesztettek ki Németországban. Az oltást még tesztelni kell, ezért emberen nem alkalmazható, teljesen megbízható vakcinát pedig csak szeptemberre várnak a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Előállították az új típusú influenza vakcinájának első, kísérleti adagját - jelentette be a Novartis svájci gyógyszergyártó vállalat pénteken. A védőoltást még nem próbálták ki, ezért egyelőre nem alkalmazható embereken.

A vakcinát nem hagyományosan, tyúktojásban állították elő, hanem biotechnológiai úton, a németországi Marburgban lévő üzemük sejttenyészetében - közölték. A világ vakcinagyártásának ma még csak mintegy öt százaléka zajlik ezzel az eljárással, ám a cég szerint a jövőben minden bizonnyal emelkedik ez az arány.

A Novartis az első 10 liter vakcinát laboratóriumi vizsgálatokra használja majd, lehetséges, hogy embereken is kipróbálják az oltóanyagot. "Gyorsasága mellett az is előnye a sejtalapú gyártásnak, hogy a termelés ugrásszerűen növelhető, a berendezés alkalmas hetente több millió dózis oltóanyag előállítására" - áll a cég közleményében, amely szerint az észak-karolinai Holly Springsben hamarosan felépítik oltóanyag-gyártó üzemüket is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban valamennyi minősített gyártónak rendelkezésére bocsátotta az A(H1N1) influenzatörzset, így a világ minden táján, köztük Magyarországon is megkezdhették a védőoltások kikísérletezését. Korábban Magyarország azt állította, hogy mindenkinél előbb fog védőoltást előállítani, később azonban feladták ezt a célt.

Mivel azonban az új influenza nem terjedt veszélyes mértékben, a magyar fejlesztők a gyorsaság helyett a biztonságra helyzeték a hangsúlyt, ezért a vakcina gyártása Magyarországon jobban elhúzódik (erről részletesen itt olvashat). A WHO szakértői szerint engedélyezett, forgalomba hozható vakcina csak szeptember után lesz.