Közös fegyveres erőt hoznak létre a szovjet utódállamok

Vágólapra másolva!
Közös gyors reagálású fegyveres erők létrehozásáról írtak alá megállapodást a több szovjet utódállamot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) vasárnapi moszkvai csúcsértekezletén.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a tanácskozás után elmondta: a csúcson olyan fontos döntések születtek, amelyek célja a tagállamok kollektív biztonsági rendszerének javítása, a szervezet katonai potenciáljának jelentős erősítése. A legfontosabbnak a közös harcászati gyors mozgatású erők (KSzOR) létrehozásáról szóló döntést nyilvánította, amely - mint mondta - szabályozza ezen erők feladatait, tevékenységét, összetételét és bevetésének kérdéseit.

A KSzOR egy már létező, kisebb közös kötelék átalakításával és kibővítésével jön létre, de Medvegyev hangsúlyozta, hogy a változás igen jelentős lesz. A csúcs résztvevőinek bemutatták a KSzOR egyenruháit.

Az elnök reményének adott hangot, hogy a későbbiekben Fehéroroszország és Üzbegisztán is csatlakozik a közös erőkről szóló döntéshez. Fehéroroszország egyelőre azért nem csatlakozott, mert Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az utolsó pillanatban lemondta a csúcson való részvételét a fehérorosz tejtermékek oroszországi behozatalára múlt héten elrendelt tilalom miatt.

Üzbegisztán már a tavalyi jereváni csúcson is külön álláspontot jelentetett be: egyes források szerint nem kíván a létrehozandó erőben állandó jelleggel részt venni, hanem csak ideiglenes jelleggel vezényli egységeit egy-egy hadművelethez. Az ODKB sajtótitkára akkor azt mondta: Üzbegisztán katonáival kész állandó alapon részt venni a hadműveleti gyors mozgatású kollektív erőkben, viszont ellenzi a rendkívüli helyzetek minisztériuma, a kábítószer-ellenőrző hatóság, a belügyi erők és más különleges szolgálatok bevonását.

Medvegyev azt is bejelentette, hogy a soros elnökséggel járó technikai feladatok ellátását egyelőre Oroszország vállalta arra az időszakra, amíg döntés születik a kérdésben. A 2002-ben létrejött ODKB Örményországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt, Oroszországot és a később csatlakozott Üzbegisztánt tömöríti.