Letartóztatások és örömünnep Teheránban

Vágólapra másolva!
Teheránban több tízezren ünneplik a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád választási győzelmét, a helyzet azonban feszült, a szombat esti zavargásokban három reformpárti tüntető meghalt, a fő rivális ellenzéki jelölt pedig a választás érvénytelenítését indítványozta. Számos ellenzékit őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

Teherán belvárosában több tízezeren vezsnek részt azon a vasárnapi naggyűlésen, amelyen a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád választási győzelmét ünneplik - jelentette a BBC.

A helyzet azonban nagyon feszült, vasárnapra virradó éjjel közel száz iráni ellenzékit vettek őrizetbe a zavargások után. Az őrizetbe vettek között van a Ahmadinezsád legfőbb riválisa, Mir Hosszein Múszavi számos híve is - köztük Mohamed Khatami volt elnök testvére.

Szigorítások a független média ellen

A hivatalos iráni hírügynökség szerint az őrizetbe vettek szervezték a tüntetéseket. A teheráni utcák vasárnap a korai órákban csendesek voltak, de a BBC helyi tudósítója szerint az IRNA - a hivatalos iráni hírügynökség - irodáinál, és az egyik külvárosban is voltak összecsapások. Sok helyen emeltek betonkordonokat a hatóságok.

A hatóságok szigorításokat vezettek be a független média ellen, a szaúdi al-Arabíja televízió irodáit bezárták, számos weboldal - így a BBC honlapja - sem elérhető. A mobiltelefonszolgáltatást visszaállították, de sms-eket továbbra sem lehet küldeni.

Iránban szombaton jelentették be, hogy a pénteki elnökválasztást Ahmadinezsád nyerte. A hivatalos eredmény szerint az elnök a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg, az egykori kormányfő Muszavi pedig 33,75 százalékot kapott.

Múszavi érvénytelenítene

Múszavi szerint azonban manipulálták a választási eredményt, azellenzéki elnökjelölt vasárnap fellebbezést nyújtott be a választás érvénytelenítését követelve: lépését azzal indokolta, hogy az eredmény érvénytelenítése az egyetlen lehetőség a lakosság bizalmának helyreállítására.

A politikus hívei szombaton megszállták a teheráni utcákat, autógumikat égettek, "halál a diktátorra" üvöltésekkel követelték Ahmadinezsád lemondását. Mások ülősztrájkot folytattak, azt kiáltozták, hogy "Múszavi, szerezd vissza a voksainkat", és azt kérdezték: "Mi történt a szavazatainkkal?"

Több százan csaptak össze rohamrendőrökkel, akik botokkal ütlegelve próbálták feloszlatni a tömeget. A BBC teheráni tudósítója szerint körülbelül háromezer fő támadt a rendőrségre. A szombat esti zavargásokban három reformpárti tüntető meghalt - jelentette honlapján az al-Arabíja arab hírtelevízió, de ezt az információt más hírforrás nem erősítette meg. Az iráni biztonsági erők az ország elhagyására kérték fel a külföldi újságírókat az al-Arabíja szerint.

Múszavi szombat este nyugalomra intette híveit, arra kérte őket, "tartózkodjanak minden erőszakos cselekménytől". Teheránban az 1979-es iszlám forradalom óta nem volt példa ilyen mértékű erőszakos demonstrációra.

Ahmadinezsád vasárnapi televíziós beszédében közölte, a választások tiszták voltak, majd sajtótájékoztatót tartott, amelyen közölte, Irán nem ül fel az idegen hatalmak provokációjának, és azt bizonygatta, hogy nem csalták el a választást. Az elnököt támogatásáról biztosította Ali Khamenei ajatollah és több iráni parlamenti vezető is.

Nyugati aggodalmak

Az Európai Unió aggodalmának adott hangot az iráni elnökválasztás megrendezésének módja miatt. Az integrációs szervezet szombat esti közleményében utalt a szavazást kísérő állítólagos szabálytalanságokra, valamint az eredmény közzétételét követő erőszakos cselekményekre.

Az Egyesült Államok részéről Joe Biden alelnök reagált. Azt mondta, nem biztos, hogy az iráni elnökválasztás szabad és tisztességes volt. Úgy fogalmazott, az Egyesült Államoknak és más országoknak még tanulmányozniuk kell az eredményt, hogy pontosabb ítéletet alkothassanak, mindenesetre neki "nem tűnt ennyire egyértelműnek" Ahmadinezsád fölénye. Arra utalt, hogy a közvélemény-kutatások szerint a hivatalban lévő ókonzervatív államfő nem volt népszerű a városokban.