Plutóniummal fenyegetőzik Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Az ENSZ biztonsági tanácsa pénteken szigorította az Észak-Koreát sújtó szankciókat. Válaszul szombaton Phenjan bejelentette, hogy urándúsításba kezd és katonai célokra használja fel a rendelkezésére álló összes plutóniumot.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea szombaton bejelentette, hogy válaszul az ellene irányuló ENSZ-szankciók megszigorítására, urániumdúsításba kezd és katonai célokra fogja felhasználni a rendelkezésére álló összes plutóniumot - közölte a KCNA hivatalos hírügynökség az észak-koreai külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva. A szóvivő határozott katonai akciót helyezett kilátásba arra az esetre, ha az Egyesült Államok és szövetségesei megpróbálnák elszigetelni az országot, és azt mondta: országa bármilyen blokádot háborús cselekménynek fog tekinteni.

A fenyegetésben említett plutóniumot a jongbjoni atomreaktor fűtőanyagának újbóli feldolgozásával nyeri ki Észak-Korea. A szóvivő szerint az ország a szóban forgó fűtőrudak több mint egyharmadát feldolgozta már. A külügyi nyilatkozatot néhány órával azután tették közzé, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú döntéssel megszigorította a phenjani kommunista rezsimet sújtó szankciókat, reagálásként az Észak-Korea által május 25-én végrehajtott tiltott föld alatti atomrobbantásra.

A pénteken elfogadott határozatával a BT megtiltott Észak-Korea számára minden fegyverexportot, és megtiltotta a legtöbb fegyver bevitelét is. Felhatalmazta továbbá a világszervezet tagországait, hogy vizsgáljanak át minden, a kommunista országba irányuló vagy onnan indított gyanús szállítmányt, és kobozzák el a tiltott termékeket. A BT tagjai egyúttal felkérték a nemzetközi pénzintézeteket, hogy ne adjanak új hiteleket Phenjannak. A világszervezet azokat a korábbi büntetőintézkedéseit szigorította meg, amelyet 2006 októberében fogadott el, Észak-Korea első kísérleti atomrobbantására reagálva.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter pénteken már jelezte: tartani lehet attól, hogy Észak-Korea egy újabb kísérleti atomrobbantással reagál az ENSZ BT döntésére. Egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő ugyancsak azzal számolt, hogy Phenjan "egy újabb nukleáris kísérlettel és további rakétakísérletekkel" válaszolhat a világszervezet szankcióira. "Soha, soha nem fogják feladni atomfegyvereiket" - mondta a neve elhallgatását kérő szöuli vezető.

Pénteken Dél-Korea és Kína is hivatalosan üdvözölte a BT-határozat megszületését. A Nikkei japán gazdasági napilap pedig azt jelentette, hogy a tokiói kormány előkészíti minden Észak-Koreába irányuló export leállítását, és a vonatkozó rendelet akár már keddre megszülethet.

Dél-Korea megerősítette Északkal közös tengeri határa védelmét - jelentette be szombaton egy szöuli katonai tisztségviselő. A múlt héten több száz tengerészgyalogost küldtek a két ország közötti tengeri határ menti két szigetre a Sárga-tengeren - tette hozzá. Nem árulta el, hogy hány tengerészgyalogosról van szó, de a Yonhap hírügynökség tudni véli, hogy több mint 600 katonával erősítették meg az ottani helyőrségeket.