Újabb atomkísérletre készül Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Újabb atomkísérletre készül Észak-Korea - írja az AP. Az ENSZ szankciókat fogadtatna el a sztálinista rezsim ellen, Phenjan azonban már fenyegetőzik: visszavág, ha ellenőrzik hajóit.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea harmadik atomkísérletére készül - írja az AP egy meg nem nevezett amerikai kormányzati forrásra hivatkozva. Az elsőt még 2006-ban hajtották végre, a másodikat pedig május 25-én. Az AP forrása több részletet nem akart elárulni.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Mike Hammer kitért az AP értesülésének kommentálása elől. "Észak-Korea viselkedésével csak önmaga további elszigetelődését éri el" - mondta.

Az ENSZ az Észak-Koreával szemben bevezetett szankciók szigorítását tervezi. A szerdán benyújtott iromány az eddiginél szigorúbb fegyverembargót léptetne életbe, és szigorítaná az észak-koreai kereskedelem ellenőrzését. Phenjan azzal fenyegetőzik, hogy keményen visszavág, ha ennek megpróbálnak érvényt szerezni.

Az USA első lépésként befagyasztaná a külföldi észak-koreai bankszámlákat. A George W. Bush-kormány már próbálkozott korábban ezzel, ám felbőszítette Phenjant, és megszakadtak az atomlétesítmények leszereléséről szóló tárgyalások.

Leon Panetta, az amerikai hírszerzés vezetője kijelentette, a CIA figyelemmel követi, hogy Phenjan ne adjon el külföldre nukleáris technológiát. Panetta szerint Észak-Korea kemény terep a kémkedésre, de "jelentős fejlődést könyvelhettünk el".

Robert Gates amerikai védelmi miniszter Brüsszelben azzal nyugtatott, nincs jele annak, hogy Phenjan katonai csapásra készülne. Viszont a phenjani rezsim kiszámíthatatlan, és a fenyegetéseket nem szabad semmibe venni - tette hozzá.