Még a levegőben széttörhetett az Airbus

Vágólapra másolva!
Több új jel is arra utal, hogy még a levegőben széttörhetett az az utasszállító repülőgép, amely június elsején tűnt el az Atlanti-óceán felett 228 emberrel a fedélzetén. Az eddig megtalált holttestek közötti távolság és a repülőgép gyártójának hírlevele alapján jutott erre a következtetésre a New York Times.
Vágólapra másolva!

A brazil légierő kedden közölt olyan információkat, amelyek szerint a lezuhant repülő több utasának holttestét egymástól több mint 50 mérföldre találták meg. A New York Times szerint ez és a repülőgép gyártójának hírlevele is arra utal, hogy a gép még a levegőben széttörhetett.

Az Airbus az ügyfeleinek küldött levélben azt írta, hogy több alkatrész sem működött jól, de valószínű, hogy elsőként a sebességjelző hibásodott meg. Ha ez valóban így történt, akkor a pilóták nagyobb sebességgel vezették a repülőt, mint amit az kibír, vagy pedig a kelleténél gyorsabban repültek bele egy légörvénybe. A New York Times szerint mindkét körülmény a gép levegőben való széttöréséhez vezethet.

A lap hangsúlyozza azonban azt is, hogy ez egyelőre csak elmélet, amelynek bizonyításához több adatra van szükség. A repülő fekete dobozát továbbra is keresik a hatóságok. A kutatásba bekapcsolódott egy francia atom-tengeralattjáró is.

Az Air France 447-es, Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata június elsején tűnt el. Mint később kiderült, a gép az óceánba csapódott. Az Airbus lezuhanása volt az Air France légitársaság történetének legsúlyosabb balesete.

A fedélzeten 228 ember tartózkodott, köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar. Eddig 41 holttestet találtak meg, az azonosításuk még csak ez után kezdődik.