Bajnai találkozni szeretne Obamával

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök szeretne találkozni Barack Obama amerikai elnökkel - közölte a Washingtonban tárgyaló Balázs Péter külügyminiszter, aki a találkozót kezdeményező levelet átadta amerikai kollégájának, Hillary Clintonnak. Balázs szerint Clinton helyesnek tartja a magyar kormány válságkezelésének irányát, és segítséget ajánlott a romák felzárkóztatásához.
Vágólapra másolva!

"Nagyon örülnénk, ha a magyar miniszterelnök alkalmat kapna, és személyesen is elmondhatná Obamának terveit és elképzeléseit" - mondta Balázs Péter magyar külügyminiszter Washingtonban, nem sokkal az után, hogy tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel. Balázs átadta Clintonnak Bajnai Gordon kormányfő Barack Obama amerikai elnöknek szóló levelét, amelyben utal arra, hogy szerinte hasznos volna találkozója az amerikai elnökkel.

Március elején Barack Obama amerikai elnök intő példaként beszélt Magyarországról. Azt mondta, meg kell gátolni, hogy "azoknak a problémáknak, amelyek a feltörekvő országokban, mint például Magyarországon vagy Ukrajnában jelentkeznek, legyen olyan nagy tovagyűrűző hatása, amely eléri a mi partjainkat".

Bajnai Gordon minden bizonnyal egy hosszú sorhoz csatlakozik, sok más állami vezető szeretne találkozni a számos országban rendkívül népszerű amerikai elnökkel, akinek azonban ideje nagy részét leköti a hazai gazdasági válság kezelése és belpolitikai programjának - például az egészségügy reformjának - végrehajtása.

Balázs a Clintonnal folytatott tárgyalát követően azt mondta, hogy az amerikai külügyminiszter sok erőt és sikert kívánt a magyar kormány válságkezelő programjához. Hozzátette, hogy Clinton helyeselte a válságkezelő program irányát.

Balázs szerint a Clintonnal folytatott tárgyaláson szó volt a romák helyzetéről is. Clinton segítséget ajánlott, a magyar tárcavezető pedig azt kérte, hogy a társadalmi integráció területén gazdag tapasztalatokkal rendelkező Egyesült Államok küldjön Magyarországra hozzáértő embereket, ajánljon programokat, és létesüljenek esetleg közös programok.

A tárgyalások után a két miniszter a sajtó jelenlétében aláírta a két ország közötti bűnügyi jogsegélyegyezmény, valamint kiadatási egyezmény ratifikációs okmányainak kicseréléséről szóló jegyzőkönyvet. Clinton azt mondta, a remélhetőleg hamarosan életbe lépő kétoldalú egyezmények modern eszközöket fognak nyújtani a két ország bűnügyi hatóságainak, hogy hatékonyabban együttműködjenek a bűnözők bíróság elé állításában.