Magyarokra is támadtak lázadók Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Magyar katonák is tagjai voltak annak a járőr csapatnak, amelyre lázadók támadtak szerdán Afganisztánban - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tárca szerint az egységből senki sem sérült meg, a lázadók viszont veszítettek tizenkét embert.
Vágólapra másolva!

Szerdán - magyar idő szerint hajnalban - érte a támadás a magyar, amerikai és afgán katonákból álló járőr csapatot - derül ki Honvédelmi Minisztérium esti közleményéből. Ellenálló csoportba ütköztek és tűzharcba kerültek a katonák, akik erősítést kértek, amelynek megérkezését követően az ellenállók rövid tűzharc után visszavonultak - közölte a minisztérium.

A közlemény szerint az incidens során a járőr csapat egyik tagja sem sérült meg, az ellenállók közül azonban 12-en meghaltak, öten pedig fogságba estek. A művelet magyar idő szerint délután öt órakor ért véget.

A magyar vezetésű Műveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport (angol rövidítéssel OMLT) az Ohiói Nemzeti Gárdával együttműködve segíti az Afgán Nemzeti Hadsereg Baghlan tartományba települt lövészzászlóaljának kiképzését, felkészítését - emlékeztetett a minisztérium.

Az Egyesült Államok által 2001-ben a terror elleni harc részeként indított afganisztáni háborúban az utóbbi egy évben megerősödtek a tálib lázadók, és egyre nagyobb kihívást jelentenek a szövetségeseknek.