Tojászáporral űzték el a brit nacionalisták vezérét

Vágólapra másolva!
Nick Griffint tojászáporral fogadták antifasiszta tüntetők Londonban kedden. A politikusnak még az autóját is megrúgták a demonstrálók, akiket Griffin, a Brit Nemzeti Párt vezetője a Munkáspárt által felbérelt "ostoba balos diákok"-nak minősített. Griffin pártja két európai parlamenti képviselői helyet szerzett a választásokon.
Vágólapra másolva!

Tojással dobálták meg tüntetők kedden Londonban a legnagyobb brit nacionalista párt, a Brit Nemzeti Párt vezérét, aki európai parlamenti mandátumot szerzett a brit EP-választáson. A BNP először került be az uniós törvényhozásba, ahová két képviselőt küldhet. Egyikük Nick Griffin, a párt elnöke lesz.

Griffin kedd délután szabadtéri sajtóértekezletet akart tartani a londoni parlament épületével szemközt, amikor tiltakozók tojászáport zúdítottak rá és kíséretére, valamint az újságírókra. Kisebb verekedés is kirobbant. A tüntetők az akció közben "Állítsátok meg a fasiszta BNP-t" feliratú táblákat tartottak a magasba.

A sajtóértekezletet végül nem sikerült megtartani. A pártelnököt kísérői egy autóba tuszkolták, de a távozás sem volt könnyű, mert a demonstrálók a kocsit is körbevették. Egyikük nagyot rúgott a járműbe.

Griffin menekülését a csoport tapssal üdvözölte. A pártelnök nem sokkal később a BBC-nek telefonon azt mondta: a kormányzó Munkáspárt által felbérelt "ostoba balos diákok" támadtak rá.

A tiltakozó akciót valójában a Unite Against Fascism (Egyesülj a Fasizmus Ellen) nevű szervezet rendezte. Vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy kedd délelőtt szereztek tudomást a tervezett sajtóértekezletről, és úgy döntöttek, hogy ők is megnézik. Griffint törvényesen választották EP-képviselővé, de "attól ő még egy fasiszta párt vezetője" - mondta a szervezet vezetője, Donna Guthrie.

Griffin többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik tavaly október 23-i gyűlésén. Három éve bíróság elé idézték faji erőszakra uszítás gyanújával - ezért a bűncselekményért Nagy-Britanniában hét év szabadságvesztés róható ki -, a leedsi koronabíróság esküdtszéke azonban felmentette a vádak alól.