Vágólapra másolva!
Új magyar párt alakult Szlovákiában Bugár Béla vezetésével. A Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett politikusok által alakított új párt neve Híd. Alapszínnek a narancssárgát választották, de ennek Bugár szerint nincs köze a Fideszhez.
Vágólapra másolva!

Híd néven új pártot alakítottak azok a szlovákiai magyar politikusok, akik vasárnap kiléptek a Magyar Koalíció Pártjából (MKP). A megalakulást a kiugrottak vezetője, Bugár Béla jelentette be, bár korábban még arról beszélt: nem lenne szerencsés, ha Szlovákiában párhuzamosan működne két magyar párt. (Erről és a pártszakadásról bővebben itt olvashat.) Az új párt alapítását Bugár azzal indokolta, hogy nem értenek egyet a vezetés politikai stílusával. Csáky Pál pártelnök például szerinte sokszor nem volt hajlandó meghallgatni a kisebbségi véleményeket, és nem is akart megegyezni a belső ellenzékkel. "Ez az MKP már nem az a párt, amelyet 1998-ban alapítottunk" - tette hozzá.

Az új pártot magyarok, az MKP volt ismert személyiségei alapítják, de soraikba bármelyik szlovák állampolgár beléphet - mondta Bugár. A Hídnak mindenképpen lesz "kisebbségi programja". A mostani bejelentésnél Bugár szerint fontosabb lesz a második lépés, amikor meg kell szerezni a pártalapításhoz szükséges 10 ezer támogatói aláírást, el kell készíteni a programot, megszervezni az alakuló ülést és megválasztani a párt vezető szerveit.

Az új párt hivatalos neve Híd - Most, Együttműködés Pártja - Strana spolupráce, és jobbközép politikai irányvonalat akar követni. Az új párt színe a narancssárga. Kérdésre válaszolva Bugár megjegyezte: ez nem függ össze azzal, hogy a Fidesznek is ez a színe. Az MKP-t nem ellenségnek, de politikai ellenfélnek tekintik majd, a többi szlovákiai párthoz hasonlóan.

A párt alapítói szeretnék megmutatni, hogy "bármelyikünk nemzetisége nem lehet akadálya annak bizonyítására, hogy mi, tehát magyarok és szlovákok, együtt tudunk működni" - jelentette ki Bugár, aki hosszú éveken keresztül az MKP elnöke volt. Példaként az egyre növekvő számú dél-szlovákiai vegyes házasságot hozta fel, amelyek szerinte bizonyítják, hogy a magyarok és a szlovákok együtt tudnak működni.

Csáky Pál kedden azt mondta, az MKP rossz és átgondolatlan lépésnek tartja a Híd megalakulását. "Demokraták vagyunk, tiszteletben tartjuk ezt a döntést, de politikai ellenfelek lettünk, és számolni kell azzal, hogy versengésünk kemény lesz" - mondta Csáky. Kijelentette, hogy az MKP folytatni fogja eddigi politikáját. A szlovákiai magyar választók döntő többsége szerinte egységet akar, és nem támogatja egy másik párt létrehozását.

Áprilisban kezdtek elvándorolni

Az MKP négy parlamenti képviselője - Bugár Béla, Gál Gábor, A. Nagy László és Bastrnák Tibor - vasárnap kilépett a pártból. "Két hónapos igyekezetünk kompromisszumos megállapodásra jutni a Magyar Koalíció Pártjával, ma véglegesen befejeződött" - közölte vasárnap a TASR szlovák hírügynökséggel Bugár. Csáky Pál MKP-elnök tudomásul vette a bejelentést. A pártnak a legutóbbi választás után 20 képviselője volt a szlovák parlamentben. Ez a szám a kilépések miatt 15-re csökkent.

A pártból kilépett az országos elnökség három és az országos tanács 18 tagja, az egyik regionális szervezet elnöke, a regionális tanácsok 32 tagja, kilenc regionális önkormányzati képviselő, hét járási elnök és 24 polgármester is.

Az elvándorlás még áprilisban kezdődött. Simon Zsolt, az MKP parlamenti képviselője, az országos vezetés tagja április elején mondott le összes pártbeli tisztségéről, kilépett a pártból is, majd bejelentette, hogy független képviselőként tevékenykedik tovább a parlamentben. Később a lévai és a rimaszombati járásban léptek ki a pártból többen. A kilépők általában azzal indokoltak, hogy nem értenek egyet a pártvezetéssel.