Tizenhét Airbus-utas holttestét találták meg

Vágólapra másolva!
Újabb 15 holttestet emeltek ki vasárnap az Atlanti-óceánból ott, ahol egy hete lezuhant az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata. Személyazonosító okiratokat nem találtak az áldozatoknál, akik közül nyolcnak a nemét hozták eddig nyilvánosságra. A gép fekete dobozának felkutatására az amerikai haditengerészet két nagyteljesítményű detektort küld a roncsokat kereső hajókra.
Vágólapra másolva!

Újabb tizenöt holttesteket találtak vasárnap francia és brazil hajók az Atlanti-óceánban ott, ahol feltételezések szerint az Air France repülőgépe egy héttel ezelőtt lezuhant - írja a BBC, amely szerint így, eddig összesen tizenhét holttestet emeltek ki a vízből.

A brazil légierő annyit közölt, hogy négy férfi, és négy nő maradványait találták meg, a többi áldozatról egyelőre nem adtak tájékoztatást. A vasárnap kiemelt tetemek egyikénél sem találtak személyazonosságukra utaló dokumentumokat. A brazil hatóságok nem nyilatkoztak arról sem, hogy milyen állapotban voltak a testek, arra hivatkozva, hogy az túlságosan fájdalmas lenne a hozzátartozóknak.

A brazil hajók a katasztrófa helyszínétől, mintegy 800 kilométerre fekvő Fernando de Noronha szigetre szállítják a holttesteket, ahol nyolc igazságügyi orvosszakértő áll készenlétben az azonosítás elvégzésére. Szombaton két férfi holttestet találtak.

Kézitáskát és oxigénmaszkot is találtak

A kutatást végző hajók az Airbus több tucatnyi alkotóelemét is megtalálták és kiemelték a vízből. Jelenleg összesen tizennégy repülőgép, köztük két francia, valamint hat hajó vesz részt a kutatási munkálatokban. A francia haditengerészet egyik atom-tengeralattjárója, az Emeraude várhatóan szerdán érkezik meg a térségbe. A hat holttesten kívül már "több száz tárgyat" halásztak ki a vízből, köztük az Air France jelzését viselő üléseket és oxigénmaszkokat, egy repülőjegyet tartalmazó kézitáskát, valamint egy szárnydarabot.

Az amerikai haditengerészet két nagyteljesítményű detektort küld azokra a francia hajókra, amelyek keresik az Atlanti-óceánba zuhant Air-France-gép feketedobozát, illetve a gép roncsait, utasait. A 6100 méteres hatótávolságú detektorokat hétfőn szállítják Brazíliából a hajókra, amerikai kezelőszemélyzettel együtt.

Nem cserélték le a sebességmérőt

Közben vizsgálják a katasztrófa körülményeit, így azt, vajon a gép külső műszerei eljegesedtek-e, mert ez megzavarhatta a sebességmérőt, túl gyors vagy lassú tempót diktálva. A szerencsétlenséget kivizsgáló BEA francia ügynökség szerint - szemben a gyártó cég ajánlásával - a fedélzeti sebességmérőt nem cserélték le. Hozzátették, még korai arra következtetni, hogy ez milyen szerepet játszhatott a szerencsétlenségben.

Az Air France francia légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó 447-es számú járata május 31-én tűnt el viharos időjárási körülmények között, fedélzetén 228 emberrel, akik feltehetőleg mindannyian életüket veszítették. A szerencsétlenül járt gép fedélzetén négy magyar és egy szlovákiai magyar utas is volt.

Francois Fillon francia miniszterelnök vasárnap különleges nagykövetté nevezte ki Pierre-Jean Vandoornet, a francia külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselőjét. Az lesz a feladata, hogy segítsen az áldozatok családjai, valamint az Air France és a párizsi kormány közötti kapcsolattartásban és egyeztetésben.