Vágólapra másolva!
Kilépett a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjából (MKP) négy parlamenti képviselő, köztük Bugár Béla korábbi pártelnök. Az MKP eredeti 20 képviselőjéből már csak 15 maradt, a távozók új pártot alapíthatnak, bár ez Bugár szerint nem lenne szerencsés.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) négy parlamenti képviselője - Bugár Béla, Gál Gábor, A. Nagy László és Bastrnák Tibor - vasárnap kilépett a pártból. "Kéthónapos igyekezetünk kompromisszumos megállapodásra jutni a Magyar Koalíció Pártjával ma véglegesen befejeződött" - közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Bugár Béla.

Csáky Pál, az MKP elnöke az MTI tudósítójának a tényt megerősítette. "Bugár telefonon felhívott és közölte, hogy kilépnek. A további részleteket egyelőre nem ismerem" - nyilatkozta Csáky.

A pártból kilépett az országos elnökség három és az országos tanács 18 tagja, az egyik regionális szervezet elnöke, a regionális tanácsok 32 tagja, kilenc regionális önkormányzati képviselő, hét járási elnök és 24 polgármester.

"A mindkét oldalon hangoztatott igyekezet ellenére nem sikerült megállapodnunk. Időközben a pártot több tagja és volt tisztviselője is elhagyta. Ezért a mai nappal mi is kiléptünk a Magyar Koalíció Pártjából" - jelentette ki Bugár.

A szlovák sajtó szerint a kilépők Híd néven új pártot alapítanak. Maga Bugár korábban azt nyilatkozta, hogy nem tartaná jó és szerencsés megoldásnak egy új magyar párt létrehozását Szlovákiában.

Az MKP-ból való elvándorlás áprilisban kezdődött. Simon Zsolt, az MKP parlamenti képviselője, az országos vezetés tagja április elején mondott le összes pártbeli tisztségéről, kilépett a pártból is, majd bejelentette, hogy független képviselőként tevékenykedik tovább a parlamentben. Később a lévai és a rimaszombati járásban léptek ki a pártból többen.

Április közepén három parlamenti képviselő - Bugár Béla, A. Nagy László és Gál Gábor - jelentette be, hogy kilépnek a frakcióból, de ők a pártot akkor még nem hagyták el. Lépésüket azzal indokolták, hogy nem értenek egyet a párt mai vezetésének politikájával.

Az MKP-nek a legutóbbi választás után 20 képviselője volt a szlovák parlamentben. Ez a szám a kilépések miatt 15-re csökken.