Vágólapra másolva!
Harmadik napja tart az európai parlamenti választás az Európai Unió különböző országaiban. Szombaton öt újabb államban kezdődött a szavazás, eredményeket azonban csak vasárnap este tíz után lehet közzétenni. Szombaton szavazhatnak az amerikai magyarok is.
Vágólapra másolva!

Szombaton az Európai Unió öt újabb tagállamában - Cipruson, Máltán, Lettországban, Olaszországban és Szlovákiában - kezdődtek meg az európai parlamenti (EP) választások. Elkezdődött a szavazás Franciaország úgynevezett tengerentúli megyéiben is.

Szlovákiában 13 EP-képviselői hely betöltésére lehet szavazni, a választók száma 4,3 millió. Ennél azonban valószínűleg jóval kevesebben mennek el szavazni, a részvételi arányt előzetesen 20-30 százalékosra becsülik. Öt évvel ezelőtt, amikor a szlovákok először választottak EP-képviselőket, a részvétel 17 százalék alatti volt, az egész Európai Unióban a legalacsonyabb.

Csehországban pénteken és szombaton szavazhattak a jogosultak. A statisztikai hivatal becslése szerint 30 százalék körül volt a részvételi arány, az urnákat szombaton délután kettőkor zárták le. A csehek összesen 22 képviselőt küldhetnek az EP-be. A legutolsó felmérések azt jelezték, hogy a választáson induló 32 párt, koalíció és mozgalom közül csak négy-öt parlamenti párt lesz sikeres, és szerez legalább egy mandátumot.

Ez a voksolás harmadik napja, vasárnapig a 27 tagállamban több mint 375 millió ember járulhat az urnákhoz, de mindenhol viszonylag alacsony részvételre lehet számítani. Nagy-Britanniában, Hollandiában és Írországban már lezajlott a szavazás.

Hivatalos eredményeket csak az összes európai szavazókör lezárása után, vasárnap este 22 órakor tesznek közzé.