Puccskísérlettel vádolt elnökjelöltet lőttek agyon Bissau-Guineában

Vágólapra másolva!
A nyugat-afrikai Bissau-Guineában pénteken a titkosszolgálat végzett az ország két vezető politikusával. Az egyik meggyilkolt férfi a június végi elnökválasztás egyik jelöltje volt. Az agyonlőtt politikusokat azzal gyanúsítják, hogy puccsot akartak előkészíteni.
Vágólapra másolva!

A titkosszolgálat katonái pénteken nyugat-afrikai Bissau-Guineában megöltek négy embert, köztük az ország két vezető politikusát. A meggyilkolt politikusokat puccs előkészítésével gyanúsítják - írja a BBC.

Végeztek többek között Baciro Dabóval, a jelenlegi bissaui kormány egyik miniszterével, aki a június 28-i elnökválasztás egyik jelöltje volt. A hatóságok szerint Dabót azért ölték lötték le, mert ellenállt a letartóztatásnak. A politikus környezete viszont az állítja, Dabo a feleségével aludt, amikor lelőtték.

Két testőrével együtt meggyilkolták pénteken Helder Proenca egykori hadügyminisztert is. Proenca azzal gyanúsítják, hogy ő volt az állítólagos puccskísérlet kiagyalója.

A BBC meg nem erősített információkra hivatkozva azt írja, hogy pénteken Faustino Fudut Imbali volt miniszterelnököt is agyonlőtték. A politikus felesége szerint a férfit katonák vitték el otthonról, akik azt állították, hogy Imbali is részt vettek az összeesküvésben.

Az országban azért írtak ki választásokat, mert márciusban a hadsereg katonái végeztek a 23 éven át hatalmon lévő Joao Bernardo Vieira elnökkel. Az elnököt feltehetően bosszúból, a hadsereg főparancsnokának meggyilkolásáért ölték meg.

Bissau-Guinea jelenleg a Latin-Amerikából Európába irányuló kokainkereskedelem egyik tranzitországa - írja a BBC.