Talán összeszedi magát a megroggyant Brown

Vágólapra másolva!
Több minisztere is támogatásáról biztosította Gordon Brown brit kormányfőt, akinek vészesen meggyengült a helyzete azt követően, hogy egy távozó kormánytag lemondásra szólította fel. A több munkáspárti által Brown utódjának kiszemelt Alan Johnson jelezte, hogy nem akarja a miniszterelnöki posztot, Brown pedig kormánya átalakításával akar kimenekülni a szorult helyzetből.
Vágólapra másolva!

Pénteken a brit kormány újabb két tagja jelentette be távozását. Geoff Hoon közlekedési miniszter mellett John Hutton védelmi miniszter is távozik, aki azzal indokolta döntését, hogy ki akar szállni a politika élvonalából. Hutton hozzátette azonban azt is, hogy továbbra is támogatja Gordon Brown miniszterelnököt, és szerinte nem kellene őt eltávolítani.

A gazdasági válságban és a brit képviselők költségvetési botrányában amúgy is meggyengült Brown helyzete akkor vált még bizonytalanabbá, amikor James Purnell munka- és nyugdíjügyi miniszter egy péntek reggel közzétett levélben bejelentette távozását, és egyben lemondásra szólította fel a miniszterelnököt. Ő volt az első munkáspárti politikus, aki ezt nyíltan megtette, de már régóta keringtek hírek arról, hogy több képviselő is Brown távozását akarja.

A párt ifjú tehetségének tartott Purnell levelében azt írta: meggyőződése szerint ha Brown marad a Munkáspárt és a kormány élén, az "nem csökkentené, hanem növelné a konzervatív győzelem esélyét" a következő választásokon, ami "katasztrófa lenne az ország számára". A távozó miniszter erre hivatkozva felszólította Brownt a lemondásra, annak érdekében, hogy "a pártnak esélye legyen a győzelemre". Purnell közölte: ha az a többségi döntés születik, hogy Brown maradjon posztján, akkor ő a kormányt az alsóház hátsó padsoraiból támogatni fogja.

A BBC-hez csütörtökön eljutott egy névtelen e-mail-üzenet, amely "Kedves Gordon" megszólítással kérné a kormányfőt a távozásra. Az elektronikus levél szerint - amelyet egy azonosíthatatlan feladójú Hotmail-címről küldve köröztetnek a kormányzó Munkáspárt képviselői közt - Brown "a jelenlegi politikai helyzetben" azzal szolgálná a legjobban a Labour és az ország érdekeit, ha távozna a párt és a kormány éléről. A Munkáspárt alapszabálya szerint az alsóházi frakció húsz százalékának aláírása szükséges a vezetőváltási folyamat hivatalos elindításához, ez 72 támogatót jelent.

Brown pénteken délután a kormányfői hivatalban tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy nem mond le. A kormányfő úgy fogalmazott: ha nem hinne abban, hogy ő a megfelelő személy a megfelelő csapat vezetésére, akkor már nem lenne a helyén.

A londoni politikai elemzők és a sajtó egyre nagyobb esélyt lát arra, hogy Brownt - aki alig két éve vette át a kormányfői tisztséget Tony Blairtől - a kormánypárti padsorokban egyre terjedő lázadás végül távozásra kényszeríti. Egyöntetű vélemények szerint Brown politikai jövője szorosan összefügg a Munkáspárt európai parlamenti választási teljesítményével. A brit sajtó kormányzati forrásai szerint ha a Labour nem éri el a 20 százalékot, az megpecsételheti a jó ideje ingatag helyzetű miniszterelnök sorsát.

A BBC ugyanakkor pénteken emlékeztett arra, hogy a legutóbbi fejlemények alapján Brown erősítette pozícióját. Nemcsak Hutton biztosította támogatásáról, hanem a lehetséges kormányfőként számon tartott Alan Johnson is jelezte, hogy nem akarja elfoglalni a posztot. "Abszolút ő a legjobb ember erre a feladatra" - mondta Brownról Johnson.

Nagy-Britanniában - Hollandiához hasonlóan - csütörtökön tartották az EP-választásokat, de ennek eredményeit csak vasárnap este közlik, miután a többi EU-tagállamban is lezajlott a voksolás. Az idei brit EP-választást teljesen beárnyékolta a londoni parlamenti képviselők költség-visszaigénylési botránya, amely - jóllehet a konzervatív ellenzék is erősen érintett - felmérések szerint elsősorban az 1997 óta kormányzó Munkáspárt már korábban is folyamatosan romló megítélését sújtja. Brown ebből a helyzetből úgy menekülne ki, hogy átalakítja kormányát, amit már el is kezdett, és pénteken kiderült, hogy több poszton is személycserét hajt végre.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap május elején indított riportsorozatot a brit alsóházi képviselők által gyakran megdöbbentő címeken felvett költségtérítésekről. Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki a mély recessziótól és rekordszintekhez közelítő munkanélküliségtől sújtott Nagy-Britanniában.