WHO: 22 ezer embert fertőzött meg a H1N1

Vágólapra másolva!
Több mint 2600-zal nőtt a H1N1-megbetegedések száma világszerte az Egészségügyi Világszervezet pénteki jelentése szerint. A legfrissebb összesítés szerint már csaknem 22 ezer embert fertőzött meg az új típusú influenza. Ausztriában ötre nőtt a fertőzöttek száma, a betegség pénteken megjelent Ukrajnában is. 
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb, pénteki összesítése szerint világszerte már összesen 21 940 új, H1N1 típusú influenzafertőzést jelentettek a világ 69 országából. A vírusnak eddig 125 halálos áldozata volt.

Az előző, szerdai jelentés óta 2681 új esetről érkezett hír a világszervezethez. A legtöbb, 1001 új megbetegedés az Egyesült Államokban történt. Mexikóban 534, Ausztráliában 375, Kanadában 265 embert fertőzött meg a vírus az elmúlt időszakban. 8 új haláleset történt: Mexikóban 6, Kanadában és Chilében 1-1 ember halt bele a fertőzésbe.

Az összesen 21 940 megbetegedés több mint felét - 11 054-et - az Egyesült Államokból jelentették. A legtöbb halálos áldozatot Mexikóban szedte a vírus: ott 5563-an betegedtek meg, és 103 a halottak száma. Az Egyesült Államokban 17 halálos kimenetelű fertőzés történt.

Pénteken Ausztriában már az ötödik osztrák beteg szervezetében is kimutatták az influenzavírust. A Bécshez közeli Badenben élő férfi május 30-án érkezett vissza az Egyesült Államokból. A jelek szerint mindannyian - négy férfi és egy nő - az Egyesült Államokban fertőződtek meg, betegségük enyhe lefolyású volt.

Ukrajnában is regisztrálták az első influenzás megbetegedést: a beteg egy 24 éves ukrán férfi, aki két évet töltött az Egyesült Államokban - közölte pénteken az ukrán egészségügyi minisztérium. A férfi Detroitban dolgozott egy zöldségboltban, és New Yorkon keresztül érkezett Kijevbe a múlt héten. Május 29-én került kórházba izomfájdalmakkal és fejfájással, ám pénteken már gyógyultan hagyta el a kórházat.

A Dominikai Köztársaságban pedig először szedett áldozatot az új típusú influenza: egy 17 éves fiatal nő halt meg a betegségben. A nő 27 hetes terhes volt, szívbetegségben szenvedett, ráadásul korábban tuberkulózisa volt, s emiatt eleve a súlyos kockázatú páciensek közé sorolták. A közép-amerikai országban jelenleg összesen 44 embert ápolnak a betegség miatt.