Vágólapra másolva!
A választástól való távolmaradásra felszólító röplapokat terjesztettek ismeretlenek Dél-Szlovákiában, magyarok lakta településeken. A röplapok ellen tiltakozott a Magyar Koalíció Pártja és a helyi magyar napilap is.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti választásoktól való távolmaradásra felszólító röplapok jelentek meg néhány dél-szlovákiai - így a lévai, a komáromi és az érsekújvári - járásban, illetve magyarok lakta településeken. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) azonnal tiltakozott a röplapok miatt. A Felvidék.ma című honlap szerint a röplapok "közvetve a felvidéki magyarság európai képviselete ellen kampányolnak".

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap honlapja szerint a röplapok készítői és terjesztői visszaéltek az újság nevével is, mivel a kezdetleges felhívások hátsó oldalára egy, a lapban korábban megjelent cikket másoltak. Az Új Szó elhatárolódott a röplapok tartalmától, és arra kérte a választókat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szombati európai parlamenti választáson.

Az MKP ugyancsak nyilatkozatban tiltakozott a kormányzó Smer Ógyallán terjesztett röplapjai ellen. A Smer aktivistái, akik között a párt helyi szervezetének elnöke is ott volt, péntekre virradóra olyan röplapokat szórtak szét a városban, amelyek az MKP közleménye szerint valótlan állításokat tartalmaznak a párt helyi és regionális tisztségviselőiről. Az MKP a rendőrségnek is jelezte, hogy a Smer ezzel megsértette a kampánycsendet is - közölte Dunajsky Éva, a párt szóvivője.

Szlovákiában szombaton tartják az európai parlamenti választást. Az MKP abban bízik, hogy 13 szlovákiai EP-mandátum közül kettőt a párt jelöltje szerez meg. A választás iránt alacsony az érdeklődés, a felmérések mindössze 20 százalékos részvételt jeleztek.