A taktikus herceg építheti tovább Kim művét

Vágólapra másolva!
Gonosz tekintetű, taktikus fiúként jellemzi Kim Dzsong-Il észak-koreai diktátor lehetséges utódát a fiú egyetlen külföldi ismerőse, Kim Dzsong-Il korábbi szakácsa. A dél-koreai hírszerzés szerint Kim már kijelölte 26 éves fiát az ország vezetésére, a kommunista állam azonban hallgat az ügyről. A titokzatos diktátorpalántáról kép 16 éve készült utoljára.
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong-Il észak-koreai diktátornak három fiúgyermeke van. A legidősebb, Dzsong-Csul a vezér szerint túl lányos, a középső, Dzsong-Nam pedig már eljátszotta az esélyeit, amikor 2001-ben egy időre japán fogságba esett: állítólag hamis útlevéllel akart Disneylandbe jutni. A legkisebb fiú, Dzsong-Un azonban a szóbeszéd szerint keménykötésű, taktikus, vezérnek való: a dél-koreai hírszerzés szerint a diktátor nemrég őt jelölte ki észak-koreai vezetésére.

Kim Dzsong-Il lehetséges utódját régóta találgatják, mivel az észak-koreai diktátor tavaly szívinfarktust kapott, és egy ideig azt sem lehetett tudni róla, hogy él-e egyáltalán. Azóta állítólag felépült, de az eset valószínűleg Észak-Koreát is ráébresztette, hogy fel kell készülnie a Kim utáni korszakra. Dzsong-Unnak jó esélye van arra, hogy apját kövesse a diktátori székben, hiszen családja 1948 óta, a kommunista Észak-Korea alapítása óta vezeti az országot. Kim Dzsong Il jelenlegi diktátor maga is dinasztikus örökségként vette át az ország vezetését saját apjától, az 1994-ben meghalt Kim Il-Sungtól (róla keretes anyagunkban olvashat).

Gonosz tekintetű stratéga

"Dzsong-Un az apja kiköpött mása, ugyanaz az arcuk, a testalkatuk és a személyiségük is" - írta róla Kendzsi Fudzsimoto, Kim Dzsong-Il egykori japán szakácsa 2003-ban megjelent emlékirataiban. "Amikor kezet fogott velem, belém fúrta gonosz tekintetét, és látszott rajta, hogy azt gondolja, egy alávaló japán vagyok" - idézi a szakács írását a Time magazin.

Kim Dzsong-Unt szinte tökéletes titoktartás védi, tulajdonképpen nem is lehet róla többet tudni, mint amit a szakács feljegyzett. A fiú állítólag álnéven Svájcban tanult, beszél angolul és németül is, de ezt sokan vitatják. A Time szerint 2002 és 2007 között a phenjani katonai akadémián tanult, a dél-koreai sajtó szerint pedig 175 cm magas, túlsúlyos, és valószínűleg cukorbetegségben szenved. A róla készült egyetlen ismert fotót még Fudzsimoto készítette a fiú 11 éves korában.

Kendzsi Fudzsimoto könyvében azt írja róla, hogy ő volt apja kedvence, mert felelősségvállaló típus. "Mikor kosárlabdáztak, a testvérei a játék után simán hazamentek, ő viszont összegyűjtötte csapattársait, és mint egy edző, elemezni kezdte a játékot". A dél-koreai sajtó Fudzsimoto könyvének megjelenése után a fiút ambiciózus gyerekként emlegette, aki amolyan "nem ejtünk foglyokat"-típus. Fudzsimoto könyvében azonban csak úgy hivatkozik rá, mint "a herceg".

Az első lépcsőfokok

A dél-koreai hírügynökségek már tavasszal arról írtak, hogy Dzsong-Un megtette az első lépéseket a hatalom felé. A BBC márciusban arról számolt be, hogy az országban tartott parlamenti választásokon a pletykák szerint ő is jelöltként indult. Aztán kiderült, hogy a törvényhozás új tagjainak listáján nem szerepel a neve, májusban viszont az amerikai Fox News hivatkozott rá úgy, mint az ország legfelső döntéshozó szervének, a Nemzeti Védelmi Bizottságnak a tagjára.

Ha ez mind igaz, a 26 éves Kim Dzsong-Un még akkor is nagyon rövid utat tett meg a hatalom felé vezető úton apjához képest. A mostani diktátor, Kim Dzsong-Il sokkal hosszabb politikai karrier után kapta meg a hatalmat: 1994-ben, Kim Il-Sung halálakor már 30 éve dolgozott a kommunista pártban, 1980 óta volt a párt titkára, és már 1984-ben őt tekintették a Nagy Elnök, Kim Il-Sung utódjának.

Ehhez képest Kim Dzsong-Unról eddig csupán szóbeszédből lehetett hallani, egy az [origo]-nak nyilatkozó, tiszteletbeli észak-koreai diplomata pedig szinte még a létezését is letagadta. "A Kim Jong-Unnal kapcsolatos történet teljes egészében a dél-koreai hírszerzés kitalációja. Nincs semmilyen megállapodás [Kim Dzsong-Il utádlásáról], és Kim Dzsong-Un nem jelenik meg semmilyen hivatalos médiában. 17 éve dolgozom Észak-Koreának, de sem én, sem a barátaim soha nem beszéltek vele vagy hallottak róla" - írta Alejandro Cao de Benos, a Koreai Barátság Szövetség elnöke, az észak-koreai kormány kulturális kapcsolatokért felelős különleges küldötte.

Herceg és régens

A dél-koreai hírszerzés januárra datálja az első olyan döntést, amikor Kim Dzsong-Un neve szóba került. A GlobalSecurity.org honlap szerint Kim Dzsong-Il már január 8-án körbeküldött egy utasítást a kommunista part vezetőinek, amelyben fiát jelölte meg utódjául. Erről január 15-én a Yonhap dél-koreai hírügynökség is beszámolt, hozzátéve, hogy a fiú jelölése teljesen váratlanul érte még az észak-koreai vezetést is. A hírügynökség szerint a hirtelen elhatározást Kim Dzsong-Il gyorsan romló egészségi állapota indokolta.

Két nappal később egy névtelen észak-koreai minisztériumi forrás azt mondta: az utódlás kérdése különféle pletykákat indít, de még semmi nincs megerősítve, és nem kaptak olyan utasítást, hogy Dzsong-Unt támogassák. A Globalsecutity.org szerint egyes észak-koreai vezetők inkább a diktátor legidősebb fiát, Dzsong-Csult látnák szívesen a diktátori székben.

A Time magazin szerint ugyanakkor Dzsong-Unt nem csak apja támogatja. Kim Dzsong-Il infarktusa után állítólag a diktátor húgának férje, Csang Sung Taek irányította Észak-Koreát, és ő most a herceget is felkarolta. Csangot korábban Kim Dzsong-Il egy időre be is záratta, mert attól tartott, hogy sógora saját hatalmát építi, a fiatal Kim Dzsong-Un azonban híd lehet kettejük között. Így - a Time magazin szerint - lehetőség lenne a dinasztia folytatására, miközben Csang amolyan régensként venné szárnyai alá a legkisebb Kimet.

A következő diktátor kiválasztása sürgető kérdés Észak-Koreában. Elemzők szerint a május utolsó hetében végrehajtott nukleáris- és rakítakísérletek altal mutatott erődemonstrációra is azért volt szükség, hogy megkönnyítsék az utódlás biztonságos levezénylését. Egy esetleges vezetőváltásról az [origo]-nak nyilatkozó tiszteletbeli észak-koreai diplomata is beszélt. Igaz, ő megpróbálta a sztálinista diktatúra vezetését dinasztikus helyett demokratikus színben feltüntetni: "Vezérünk, Kim Dzsong-Il egészségügyi problémái esetén a választott elnökünk, Kim Yong Nam (az észak-koreai nemzetgyűlés elnöke - a szerk.) viselné gondját országunknak" - írta.