Ujgur terrorista sejteket semmisített meg Kína

Vágólapra másolva!
Külföldi szélsőségesek irányították azokat a terrorista sejteket, amelyeket az utóbbi hónapokban számoltak fel a kínai hatóságok Hszincsiang-Ujgurban - mondta el egy kínai párttitkár a China Daily című lapnak. Szerinte a harc már az interneten is folyik a területen élő muzulmán ujgur szakadárok ellen. Az ujgurok követeléseiket már több merénylettel is nyomatékosították - többet a 2008-as peingi olimpia alatt követtek el.
Vágólapra másolva!

Hét terrorista sejtet számoltak fel a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen (Xinjiang Uyghur Zizhiqu), Kasgar városában 2009 első négy hónapjában - írta szerdai számában a China Daily című angol nyelvű napilap, a város kommunista párttitkárát idézve.

Csang Csien (Zhang Jian) párttitkár szerint a "terroristákat" külföldi "szélsőségesek" irányították az interneten keresztül, akiknek célja, hogy elszakítsák Hszincsiangot Kínától. "A terrorizmus elleni harc mostanra kiterjedt a virtuális világra is, mivel a terroristák a világhálón terjesztik radikális nézeteiket" - jelentette ki a párttitkár, aki a letartóztatásokról nem közölt részleteket.

Csang hozzátette, hogy az 1990-es évek óta Kasgarban 350 támadást hajtottak végre, és ezekben összesen 60 kormánytisztviselő vagy polgári lakos vesztette életét. A helyi kormány adatai szerint 1990 és 2003 között 591 "terrorszervezetet vagy szakadár csoportot" semmisítettek meg - írta a China Daily.

Az Afganisztánnal, Pakisztánnal és közép-ázsiai országokkal határos terület híres oázisvárosa a muszlim ujgur kisebbség egyik bázisa. A tavaly augusztusi pekingi olimpiai játékok alatt legalább három támadást követtek el rendőrök és félkatonai biztonsági szervezetek tagjai ellen Kasgarban. A rajtaütéseket a kínai hatóságok ujgur szakadároknak tulajdonították.

A guantánamói amerikai börtöntábor foglyai között is van tizenhét ujgur, akiket az Egyesült Államok nem szívesen adna ki Kínának, harmadik országot viszont egyelőre nem talált befogadásukra.

A Selyemút mentén elterülő Hszincsiang az utóbbi két évezredben többnyire különböző kínai császári dinasztiák, afgán királyok és helyi kormányzók ellenőrzése alatt állt, csak az 1930-as években volt rövid ideig független köztársaság.