Felmentették a kínai kormányfő megdobálóját

Vágólapra másolva!
Bizonyítékok hiányában felmentette egy angliai bíróság azt a 27 éves német egyetemistát, aki tornacipőjét hajította Ven Csia-pao kínai kormányfőre, miközben diktátornak nevezte. A férfi, aki elmondása szerint Kína emberi jogi politikája ellen tiltakozott, egy szóbeli figyelmeztetéssel megúszta az esetet.
Vágólapra másolva!

Kétnapos tárgyalás után a bíróság felmentette a német sajtóban a cambridge-i cipődobálóként emlegetett német orvostanhallgatót. A Martin J. néven ismert 27 éves doktoranduszt azzal vádolták, hogy cipőt dobott Ven Csia-pao kínai kormányfőre. A férfit a nyilvános rend megzavarásával, sértéssel és erőszakra való felhívással vádolták.

Martin J. idén február 2-án Cambridge-ben félbeszakította Ven Csia-pao beszédét, diktátornak nevezte és egy tornacipőt hajított rá, de nem találta el, miközben tiltakozásra buzdította a hallgatóságot: "Hogyan hallgathatjátok a hazugságokat, amiket itt mesél. Álljatok fel és tiltakozzatok!" - ídézte a férfit a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) online kiadása. A fiatalember a bíróságnak azt mondta, hogy Kína emberi jogi politikája ellen akart tiltakozni, de senkit nem akart megsebesíteni. A Welt című német lap online kiadása szerint Martin J. éppen ezért körültekintően választotta ki tornacipőjét: "Nem a téli cipőmet hoztam magammal, hanem csak egy sportcipőt. Hozhattam volna valami igazán nehezet is" - mondta.

A férfi a bíróságon azt mondta, hogy szimbolikusan akart tiltakozni a kínai kormányfő jelenléte ellen és meg akarta mutatni együttérzését azokkal a kínai emberekkel szemben, akikről nem esett szó a beszédben - írta a FAZ.

A Bush-affér inspirálta

A kelet-német származású férfi azt mondta, cselekedetét egy korábbi eset inspirálta: Muntaszir az-Zaidi , iraki tévés riporter decemberben az akkori amerikai elnököt, George Bush-t dobta meg cipőjével egy bagdadi sajtótájékoztatón. A riportert előbb három év börtönre ítélték, később egy évre csökkentették büntetését.

Az FAZ szerint Ven Csia-pao néhány nappal az eset után arra kérte az egyetemet, legyenek elnézőek a német fiatalemberrel szemben. "A képzés a legjobb segítség egy fiatal egyetemistának" - üzente a miniszterelnök London kínai nagykövetén keresztül, hozzátéve, hogy reméli, hogy az egyetem lehetőséget ad a férfinak tanulmányai folytatására. A bíró egy figyelmeztetéssel engedte útjára Martin J.-t: "Felmentéssel hagyja el a bíróságot, de figyeljen oda jövőbeni viselkedésére."