A szlovákok összehozták a Fidesz-MSZP-koalíciót

Vágólapra másolva!
A szlovák kormány két hete támadja az összmagyar EP-képviseletről beszélő Orbán Viktort, akit végül még az ősellenség szocialisták is védelmükbe vettek. Könnyen lehet azonban, hogy csak műbalhéról van szó, egy Szlovákiára szakosodott történész szerint legalábbis a szlovák kormány a korrupciós botrányokról akarja elvonni a figyelmet a Fidesz-elnök elleni támadásokkal.
Vágólapra másolva!

Egyetlen napirendi pontja volt a szlovák parlament szerda délutánra összehívott rendkívüli ülésének - Orbán Viktor és más magyar politikusok "nacionalista kijelentéseinek" elítélése. Robert Fico kormányfő nagymagyar nacionalizmusról, magyar irredentizmusról és revizionizmusról beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti - írja az aktualne.sk szlovák hírportál. Fico szerint Magyarországon egyre inkább teret nyernek a szélsőséges erők, ezeket a szélsőségeket pedig a szomszédos országokban is terjesztik.

Jan Slota, a kormánykoalícióban lévő szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője Orbán Viktor Szlovákiából való kitiltását és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) törvényen kívül helyezését javasolta. Slota szerint Orbán fanatikus politikus, akinek célja Nagy-Magyarország felújítása, céljának elérésében semmi sem gátolhatja meg. "A Dunán túl máig nagyon sok politikailag beteg ember él, akik nem fogadják el a két világháború utáni rendezést és a békeszerződéseket" - mondta Slota. Szerinte Orbán úgy viselkedik, mint aki hidegháborút visel a szomszédok ellen, a kisebbségi magyar EP-képviselők pedig nem szolgálhatnak két urat, az egyiket el kell árulniuk. "Ez Szlovákia lesz" - mondta Slota.

Az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a szavazófülkében minden magyarra egy másik magyar vár a határon túlról - ez volt Orbán Viktor mondata az esztergomi kampánygyűlésen májusban, ami kiverte a biztosítékot és ami miatt összehívták a rendkívüli parlamenti ülést. Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint abszurd, hogy bárki is valamiféle fiktív államnak minősítse a Kárpát-medencét, ez az álláspont szerinte veszélyt jelent Szlovákiára nézve. Jan Slota szerint Orbán szavai "erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól". A Fidesz válaszában bunkónak nevezte Jan Slotát, a mostani parlamenti ülést pedig Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke tragikomikusnak minősítette. "A legalantasabb hungarofób és magyarellenes kampánnyal mozgósítják a szélsőséges szlovákiai szavazókat" - mondta Németh Zsolt.

Forrás: MTI
Robert Fico

Könnyen lehet azonban, hogy csak belpolitikai műbalhé az egész. Egy Szlovákiával foglalkozó történész, Kollai István szerint ugyanis a szlovák kormány és főleg Slota számára most nagyon fontos, hogy eltereljék a figyelmet a korrupciós ügyekről és más botrányokról. Májusban robbant ki az úgynevezett "faliújságtender"-ügy Szlovákiában. Az Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium, amelynek élére az SNS delegált minisztert, pályázatot írt ki összesen 120 millió euró (nagyjából 30 milliárd forint) uniós pénz elnyerésére, melyet a párthoz közel álló vállalkozók nyertek el - a pályázatról szóló értesítőt a minisztérium faliújságjára helyezték el, mindössze öt napig. A minisztérium élén álló Marián Janušek lemondásra kényszerült.

Ennél is közelebb értek Jan Slotához egy másik ügy hullámai. Slota májusban a rendőrségi jegyzőkönyv szerint feltehetőleg részegen ezekkel a szavakkal támadt rá egy rendőrnőre, aki nem akarta beengedni Slota sofőrjét a parlamenti parkolóba, mert nem tudta igazolni magát: "Te picsa! Azonnal engedd be a sofőrömet! Ki vagy te, minek vagy itt? Hogy hívnak, te picsa?" Az ügy folytatása során Slota luxusautója is kényes téma volt Szlovákiában, majd ezzel nagyjából egy időben kiderült, hogy a pártvezér egy sugárhajtású repülőgépet is üzemeltet, melyet a Nový Eas napilap szerint egy maffiakapcsolatokkal gyanúsított vállalkozótól kölcsönöz.

Szintén meghatározó, hogy a szlovákiai EP-választáson a felmérések szerint nagyon alacsony lesz a részvételi arány, a becslések 17 százalékról szólnak, ezt próbálják meg felpezsdíteni a magyarkártya előhúzásával - magyarázta Kollai, a Terra Recognita közép-európai külpolitikai kezdeményezés ügyvezetője, hozzátéve, hogy ez azonban a visszájára is elsülhet, ugyanis az ilyen ügyek a magyar szavazókat is aktivizálják.

A valódi dilemmák elsikkadnak a történész szerint

Orbán ráadásul a kevés közös nevező egyike Robert Fico és a szlovák sajtó között. Fico gyakorlatilag háborúban áll a szlovák sajtó nagy részével, a kormányfőt azonban ez nem érinti rosszul, mert sikeresen építette fel a "szegények elnöke szemben az ellenséges médiával" képet - mondta Kollai István. Orbán ugyanakkor nemcsak számára ellenfél, hanem a zömében polgári liberális beállítottságú média szemében is szálka, mert populista nacionalistának tartják - ebben az ügyben tehát a történész szerint átmenetileg fegyverszünetet köthet a szlovák média és Fico.

A rendkívüli parlamenti ülésen nem vett részt a Szlovák Demokratikus és Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), mert a két párt szerint az csak figyelemelterelés a korrupciós ügyekről. Kollai szerint örömteli feljemény, hogy két párt nem akart asszisztálni a tárgyaláshoz, és ezzel kifejezték, hogy nem lehet mindig elővenni a magyarkérdést, és nem kell mindent hisztérikusan kezelni.

Főleg, mert valóban fontos dilemmákról van szó - mondta az [origo]-nak a történész. Az Európai Unióban számos hasonló helyzet adódhat, vannak a hollandok és a nők érdekeit egyaránt támogató holland feminista képviselők vagy éppen berlini törökök, ugyanígy egy szlovákiai magyar is képviselhet többféle érdeket. A valódi dilemmák azonban Kollai István szerint nem merülnek fel a politikai hisztériában.

Az MSZP megvédte Orbánt

Orbán Viktor beszéde azonban nemcsak Szlovákiában vetett hullámokat. a cseh külügyminiszter szerint is nyugtalanító volt. Jan Kohout szerint Csehország foglalkozni fog a témával, mert úgy látja, hogy ez feszültségforrás lehet a közép-európai régióban. A német külügyminiszter is azt mondta, aggodalommal tekintenek Orbán Viktor esztergomi kijelentésére. A nemzetközi hullámok ellenére a Külügyminisztérium hosszú ideig csendben maradt, és Balázs Péter külügyminiszter csak szerdán szólalt meg az ügyben. "A kiéleződött vitát a Fidesz és a szlovák parlament között az európai parlamenti választási kampány részének tekintjük" - közölte a miniszter.

Forrás: MTI
Orbán Viktor Esztergomban

Az MSZP is csendben maradt mostanáig, pedig az EP-kampányban egyébként keményen bírálja a rivális pártot és vezetőjét. A szlovák parlamenti ülés után azonban Mesterházy Attila, a párt frakcióvezetője Orbán Viktor védelmére kelt. Józan ésszel senki nem gondolhatja, hogy Orbán Viktor neofasiszta, soviniszta vagy irredenta lenne - mondta Mesterházy, aki szerint abszurd és túlzó, hogy egy ellenzéki politikus mondataira a szlovák kormány és parlament így reagáljon. Igaz, hozzátette azt is, hogy szerinte a Fidesz elnöke meggondolatlan nyilatkozatot tett.

Finom kritikát fogalmazott meg Orbánnal szemben Kozma József szocialista képviselő, az országgyűlés külügyi és határon túli magyarokért felelős bizottságának alelnöke. A politikus az [origo]-nak azt mondta Orbán kijelentéseire jellemző, hogy dupla fedelűek, és szándékosan fogalmazott úgy, hogy azt félre lehessen érteni. A beszéd tetszik azoknak is, akik Nagy-Magyarországot akarnak, és azok is, akiknek csak fontos a nemzeti gondolat - mondta Kozma József. A kijelentés érdemi részével kapcsolatban Kozma annyit mondott, az alkotmány rendelkezik arról, hogy a magyarországi képviselők segítsék a határon túli magyarokat, és az EP-ben is minden segítséget megadnak, ugyanakkor mindenkinek az az érdeke, hogy a szlovákiai magyaroknak minél erősebb legyen a saját képviseletük.