Szicíliai klíma lesz Magyarországon a Világbank szerint

Vágólapra másolva!
Néhány évtized múlva a mediterrán országokéhoz hasonló éghajlata lesz Magyarországnak, évente átlag 37 igazán forró nappal - áll a Világbank új jelentésében. Szerintük Kelet-Európa és Közép-Ázsia egyáltalán nincs felkészülve a klímaváltozás hatásaira. Pedig Oroszország számolhatna a folyamatosan fagyott talaj felengedésével, a gleccserek olvadásával és a hirtelen áradásokkal.
Vágólapra másolva!

Magyarország és Lengyelország éghajlata a mostani spanyolhoz vagy szicíliaihoz válik hasonlóvá a globális felmelegedés előrehaladtával - ismerteti a Bloomberg hírügynökség a Világbank tanulmányát.

2050-re már 37 igazán forró nap lesz egy évben Magyarországon, azaz ekkor 30 Celsius fok feletti lesz a hőmérséklet. Összehasonlításként azt írják, hogy most még átlagban 22 ilyen nap van évente.

A jelentés célja, hogy a globális felmelegedést eddig áldásként kezelő kelet-európai és közép-ázsiai országok is komolyan vegyék a bajt. A tanulmányt az ENSZ bonni klímaügyi megbeszélésén mutatták be.

"Ténylegesen arról van szó, hogyan kell alkalmazkodni egy teljesen különböző éghajlathoz" - mondta Marianne Fay, a jelentés írója. Szerinte egyes országok még hisznek a klímaváltozás jótékony hatásában, és így a probléma félrekezelése miatt érzékenyebbek is lesznek a következményekre.

Fay szerint mindez különösen Oroszországra és Ukrajnára áll: a két ország azonban nem számol a szibériai térség permafroszt (egész évben fagyott) talajának fokozatos felengedésével, ami a ráépült infrastruktúrát tönkreteheti. Komoly gondokat okozhat még az olvadó gleccserek miatt elvesző édesvíz mennyisége és a nagy esőzések miatti súlyos áradások.

Az országok alkalmazkodóképessége a térségben változó, de legrosszabb a helyzet Tádzsikisztánban, Albániában és Kirgizisztánban. A legkevésbé veszélyeztetett államok Szlovénia, Csehország és Észtország. Az alkalmazkodás anyagi költségeit nem nevezi meg a tanulmány.