A mélyben ragadhat az eltűnt gép fekete doboza

Vágólapra másolva!
Június végére ígéri első jelentését a francia légügyi hatóság, amely a hétfőn lezuhant Air France-gép balesetének körülményeit vizsgálja. A franciák szerint nehéz lesz a vizsgálat, főleg, ha nem sikerül megtalálni a gép fekete dobozát, amely akár 3000 méteres mélységben is lehet az Atlanti-óceán fenekén. A Rio de Janeiro-Párizs járaton 228 ember utazott, köztük négy magyar. A gép kedden felfedezett néhány darabjáért hajókat küldtek, ezek azonban még nem találták meg a törmeléket. Brazíliában 3 napos nemzeti gyászt rendeltek el a katasztrófa miatt.
Vágólapra másolva!

A francia légügyi hatóságok vizsgálják ki a hétfőn eltűnt Air France-gép balesetének körülményeit. A hatóság emberei azt ígérik, várhatóan június végére elkészül első jelentésük a balesetről. "Ez a katasztrófa, amely a legsúlyosabb, amelyet országunk átélt, nagyon nehéz terepen történt... a vizsgálat nem lesz könnyű... de nem adjuk fel" - közölte Paul-Louis Arslanian, a francia légiközlekedési hatóság vezetője.

Arslanian szerint nem tudni, pontosan mikor történt a baleset, ahogy azt sem, hogy a főpilóta vezette-e a gépet vagy sem. A baleset pontos körülményeire csak a pilótafülke hangrögzítő berendezése és az adatrögzítők birtokában derülhet fény. A fekete dobozok egy hónapig képesek nyomjelző rádiójeleket kibocsátani. Kérdés azonban, hogy megtalálják-e őket, mivel akár 3000 méteres mélységbe is süllyedhettek. Arslanian közölte, nem optimista ezzel kapcsolatban.

A gép lezuhanásának körülményei nem tisztázottak. A Rio de Janeiróból közép-európai idő szerint vasárnap éjfélkor indult repülővel közép-európai idő szerint hétfő hajnali fél négykor szűnt meg a kapcsolat. A gép ekkor már nem volt észlelhető a brazil radarokal, és még nem látták a szenegáli radarok sem. A személyzet nem küldött vészjelet. Arra, hogy valami baj történt, sokáig csupán az automatikus adattovábbító rendszer elektromos hibákra és nyomásproblémára vonatkozó jelzései utaltak, illetve az, hogy a gép nem érkezett meg Párizsba, ahol közép-európai idő szerint hétfő délelőtt tiezenegy óra után kellett volna leszállnia.

Az első reakciókban még villámcsapásról beszéltek a francia hatóságok - a gép ugyanis komoly viharzónába repült bele (az Atlanti-óceánon uralkodó időjárásról itt olvashat) -, de több szakértő is jelezte, hogy a modern gépekben nem feltétlenül tesz kárt a villámcsapás (a gépről ebből a cikkből tudhat meg részletesebb információkat). Többen az események katasztrofális összejátszását emlegetik.

Még nem érték el a maradványokat

Nincs kétség afelől, hogy az eltűnt francia repülőgép darabjait fedezték fel kedd reggel a brazil légierő gépei az Atlanti-óceán hullámain - közölte kedd este Nelson Jobim brazil védelmi miniszter. Egy repülőülést, fehér törmeléket, narancsszínű bóját, egy dobot, olaj- és kerozinfoltokat láttak. Túlélőknek nyomát sem találták. A törmeléket egy hat kilométer hosszú sávban szétszóródva fedezték fel a hétfő délelőtt eltűnt Airbus útvonalán, nem messze az egy meteorológiai állomásnak helyet adó San Pedro és San Peter sziklaszigetek térségében. "A legcsekélyebb kétség sem férhet hozzá, hogy törmelék az Air France gépéből származik" - mondta a brazil miniszter.

Forrás: AFP
Tovább kutatnak a roncsok után. Nézzen további képeket a keresésről, Kattintson!

Szerdán a francia hadsereg megerősítette, hogy a roncsok az eltűnt utasszállító részei voltak. A maradványokat ugyanis francia keresőgépek is megtekintették, és meggyőződtek róla, hogy azok a francia géphez tartoztak. Erre utal elhelyezkedésük és koncentrációjuk is. Christophe Prazuck katonai szóvivő szerint most hajókkal össze kell szedni a törmeléket, és tengeralattjárót kell indítani, hogy felkutassák a gép fekete dobozait és adatrögzítő berendezéseit. Várhatóan szerdán ér a térségbe a brazil haditengerészet egyik hajója, amelyet a roncsokért küldtek, és a franciák is útnak indítottak egy hajót, fedélzetén két mini-tengeralattjáróval.

A brazil Globo hírportál szerint a kutatást további roncsdarabok után egész éjjel folytatták. A roncsokért egyelőre közelben hajózó kereskedelmi hajókat küldtek, amelyek közül az egyik már elérte azt a helyet, ahol az első roncsokat megpillantották, ám helyi idő szerint kedd estig egyetlen maradványt sem találtak még meg.

228 utas, négy magyar

Az Air France Airbus A330-as típusú utasszállító repülőgépe hétfőn délelőtt tűnt el az Atlanti-óceán felett. A gépen 228 ember utazott, többségében brazil és francia állampolgárok, de 32 egyéb nemzetiségű ember mellett négy magyar - két felnőtt és két gyerek - utasa is volt.

A két felnőtt közül az egyik Szarvas Rita, a Nemzetközi Pető Intézet konduktora volt, a másik egy dunaújvárosi születésű esztéta és menedzser, Gallasz József. A két gyermek közül az egyik a nő korábbi házasságából született gyereke, a másik pedig egyik komlói rokona volt.

Franciaországban egyházi szertartásokat tartanak az áldozatok emlékére, Brazíliában háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el. A magyar miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét Nicholas Sarkozy francia államfőnek, amelyben azt írta, "külön szomorúsággal tölt el az a tény, hogy a repülőgép-tragédiában négy honfitársam is életét vesztette, köztük két gyermek...".