Újabb miniszter bukhat bele a brit költségtérítési botrányba

Vágólapra másolva!
Várhatóan távoznia kell a kormányból Jacqui Smith brit belügyminiszternek. A politikusról még márciusban derült ki, hogy többek között pornófilmek után számolt el képviselői költségtérítést. Nagy-Britanniában súlyos belpolitikai válságot okozott a képviselők költségtérítése, több alsóházi képviselő és miniszter is belebukott már.
Vágólapra másolva!

Nemhivatalos keddi értesülések szerint távozik tisztségéből a héten esedékes kormányátalakítás során a brit belügyminiszter, aki kínos költségtérítési botrányokba keveredett az elmúlt hetekben. Jacqui Smith lemondási szándékáról a BBC hírtelevíziója, valamint a Sky News is beszámolt. Gordon Brown miniszterelnök várhatóan a Nagy-Britanniában csütörtökre kiírt európai parlamenti választások után szervezi át kormányát.

A brit sajtó már korábban biztosra vette a 46 éves Jacqui Smith közeli távozását, miután a Sunday Express még március végén megírta róla, hogy képviselői költségelszámolásának tavalyi listáján egy fizetős tévécsatorna pornófilmjei is szerepeltek. A szexfilmek megtekintésének idején Jacqui Smith nem tartózkodott otthon, és a fizetős műsorokra férje volt kíváncsi, aki magára vállalta a felelősséget, és nyilvánosan elnézést kért.

Nagy-Britanniában az elmúlt hetekben súlyos belpolitikai válság alakult ki a képviselők költségtérítésével kapcsolatban, miután a Daily Telegraph lehozta, hogy egyes képviselők milyen kiadásaik után nyújtottak be számlát. Az ügybe már több képviselő, egy miniszter és az alsóház elnöke is belebukott. (Az ügy részleteiről ebben a cikkben olvashat.)