Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtön várhat Francois Bazambara volt ruandai baptista lelkészre, akit ötezer ember 1994-es ruandai meggyilkolása miatt vádolnak. A férfi tagad.
Vágólapra másolva!

Népirtással vádolnak egy volt lelkészt Finnországban, mert feltételezhetően nagy szerepe volt az 1994-es ruandai tömeggyilkosságokban.

Raija Toiviainen államügyész szerint a száz meghallgatott tanúvallomás alapján elegendő bizonyíték gyűlt össze, hogy az 58 éves Francois Bazambara volt ruandai baptista lelkészt népirtás miatt akár életfogytiglani börtönbüntetésre ítéljék. A ruandai hatóságok szerint őt terheli a felelősség mintegy 5000 ember halála abból a 800 ezerből, akiket a hutu milíciák öltek meg a tuszi és hutu törzsekből 1994-ben.

Bazambara 2003-ban menekült Finnországba, hogy menedékjogot kérjen. 2007. áprilisa óta letartóztatásban van, de Finnország nem adja ki Ruandának, mert, mint mondják, nem valószínű, hogy tisztességes tárgyalásban lenne része. Bazambara ügyvédje szerint a volt lelkész ártatlan, és bizonyítékaik vannak arról, hogy a Ruandában kihallgatott tanúk közül többet is megkínoztak. Az egykori prédikátort a népirtáson kívül még 15 rendbeli gyilkossággal is vádolják, a jövő héten kezdődő kihallgatások után a tárgyalása ősszel kezdődik.