Két magyar gyerek és két felnőtt az eltűnt gépen

Vágólapra másolva!
Két magyar felnőtt és két magyar gyermek utazott az Air France gépén, mely eltűnt Brazília partjaitól 300 kilométerre hétfőn. A gép valószínüleg szerencsétlenséget szenvedett, a roncsokat az óceánban keresik. A gépen 228 ember utazott. Narancssárga fényeket látott egy pilóta az óceánnak azon a részén, ahol a gép eltűnt. Ez lehet az Air France történetének legnagyobb katasztrófája.
Vágólapra másolva!

Eltűnt egy francia utasszállító repülőgép az Atlanti-óceán felett, Brazília és Afrika partjai között nagyjából félúton. A gépen két magyar gyerek és két magyar felnőtt is utazott - erősítette meg Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő a Magyar Televízióban. Az Air France képviselői szerint már néhány mérföldes pontossággal meg lehet határozni, hol lehetnek a roncsok az óceánban. A gépen összesen 228-an utaztak.

Narancssárga fények a monitoron

Narancssárga fényeket látott a horizonton egy atlanti repülőjárat brazil pilótája az óceánnak azon a részén, ahol hétfőn eltűnt az Air France légitársaság Rio de Janeiróból Párizsba tartó repülőgépe. A brazil légierő megerősítette a hírt, amely szerint a pilóta narancssárga, "fénylő pontokat" látott Fernando de Noronha szigetétől körülbelül 1300 kilométerre, vagyis nagyjából 1650 kilométerre a brazil partoktól, azon az útvonalon, amelyen a párizsi járat közlekedett. A TAM brazil légitársaság pilótájának megfigyelése nagyjából egybeesett a francia utasszállító eltűnésének
időpontjával. A brazil légitársaság tájékoztatta a hatóságokat.

Brazil és francia repülőgépek és hajók hétfő éjjel is folytatták az Airbus A330-as utasszállító keresését. Egy spanyol hajó is csatlakozik a kutatáshoz, az Egyesült Államok is útnak indított egy P3 típusú felderítő repülőgépet a térségbe.

Az Air France történetének legsúlyosabb katasztrófája lehet

Ha megerősítik, hogy a gép lezuhant, ez lehet a legsúlyosabb katasztrófa az Air France történetében - írja a Le Monde. A légitársaság gépein nem történt halálos baleset a kilenc évvel ezelőtti Concorde katasztrofa óta, melynek 113 halálos áldozata volt.

Az A330 típusú Airbusnak párizsi idő szerint 11 óra 10 perckor kellett volna leszállnia Párizs Roissy repülőterén, de már reggel 8.00 órakor nyoma veszett. A gépről automatikus üzenet érkezett, amely rövidzárlatról tesz jelentést, miután a gép átrepült egy viharzónán. A francia légitársaság közleménye szerint ez az üzenet közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 24 perckor érkezett.

"Egyértelműen kizárható, hogy a repülőgépet eltérítették" - közölte Jean-Louis Borloo francia környezetvédelmi miniszter a Roissy repülőtéren.

A miniszter elmondta: Franciaország erősítést küldött a brazil légierőnek az eltűnt repülőgép megtalálására a brazil partoknál. A francia katonai gép a szenegáli Dakarból szállt fel a délután folyamán. A brazil légierő helyi idő szerint hétfő hajnalban megkezdte a kutatást a feltételezések szerint az Atlanti-óceánba zuhant A330-típusú Airbus utasszállító repülőgép után az ország északkeleti részénél található Fernando de Noronha sziget közelében.

A gépen az Air France hivatalos tájékoztatása szerint 126 férfi, 82 nő, hét gyerek és csecsemő volt az utasok között, valamint 12 főnyi személyzet. Mátrai Zsuzsanna külügyminisztériumi szóvivő szerint négy magyar név szerepel a repülőgép utaslistáján. A párizsi válságközpont hétfő délután értesítette erről a magyar nagykövetet.

A Hír TV információi szerint egy nő és élettársa, valamint két magyar kisfiú utazott a gépen - közölte a televízió az egyik magyar kisfiú édesapjára hivatkozva. A gépen a férfi volt felesége és közös gyermekük, továbbá a nő élettársa és egy másik, 10-11 év körüli, rokonlátogatóba vitt kisfiú utazott. A Hír Tv szerint a volt férj felvette a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, ahol megerősítették, hogy volt feleségének és kisfiának a neve szerepel az utaslistán. A nő a Nemzetközi Pető Intézetben dolgozott, és egy három hetes tanfolyamot tartott a dél-amerikai országban - közölte a Hír Tv.

A külügyminisztérium tájékoztatta Bajnai Gordon miniszterelnököt is az ügyről. A miniszterelnök azt kérte Balázs Péter külügyminisztertől, hogy Magyarország nagyköveti és konzuli rendszerén keresztül tudjon meg pontos információkat és járjon el körültekintően az ügyben - közölte a kormányszóvivő.

Megvan, hol zuhanhatott le a gép

Pierre-Henri Gourgeon, az Air France főnöke hétső este bejelentette, hogy néhány tucat tengeri mérföld pontossággal sikerült körülhatárolni az Atlanti-óceánban azt a helyet, ahol az utasszállító gép lezuhanhatott. Gourgeon szerint a légi katasztrófa nagyjából félúton a brazil és az afrikai partok között következhetett be. Azt nem árulta el, hogy melyik nyugat-afrikai ország partjaitól van a szerencsétlenség helyszíne nagyjából azonos távolságra, mint Brazíliától.

A francia légitársaság vezetője szerint közép-európai idő szerint 3 óra 30 perckor volt utoljára rádiókapcsolat az eltűnt gép kapitánya és a brazil légiirányítók között. Négy óra körül az Air France járata viharzónába került, az automatikus üzenetek a gép egyes műszereit érintő sorozatos technikai meghibásodásokról negyedórával később kezdtek érkezni. Mindez arra utal, hogy "váratlan helyzet" történt a fedélzeten - fogalmazott Pierre-Henri Gourgeon sajtótájékoztatóján .

A légitársaság igazgatója szerint az Air France feltételezése az, hogy villámcsapás érte a gépet, aminek következtében légikatasztrófa történt. A CNN-nek ugyanakkor egy volt Airbus-pilóta azt mondta, a modern utasszállító gépeknek nem árt a villámcsapás.

Forrás: AFP

Keresik

Az AF 447 számú járata helyi idő szerint vasárnap este 7 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szállt fel a riói repülőtérről. Három és fél óra repülés után, a partoktól megközelítőleg 300 kilométerre tűnt el a radarok képernyőiről.

A brazil légügyi hatóságok szerint amikor a gép utoljára rádiókapcsolatba lépett az úgynevezett atlanti ellenőrző központtal, 565 kilométerre volt Natal kikötővárostól. A repülő 840 kilométeres sebességgel, 35 ezer láb magasságban haladt (valamivel 11 ezer méter alatt). Az után tűnt el, hogy kikerült a brazil radarok által belátott övezetből, de még nem lépett be a szenegáli légtérellenőrzési zónába.

A párizsi Roissy repülőtér szóvivője szerint: "semmi remény" nincs arra, hogy élve megtalálják a járat utasait. A francia légitársaság délben "sajnálattal" megerősítette a hírt és közölte: osztozik a gépen tartózkodók családtagjainak érzéseiben.

Borloo szerint a gép üzemanyaga már rég kifogyott volna. "Semmi nincs a spanyol radaron, semmi nincs a marokkói radaron, semmi a francia radaron - komolyan a legrosszabbra kell számítanunk" - közölte a francia miniszter.

Forrás: AFP

Nicolas Sarkozy francia elnök közleményben fejezte ki aggodalmát a történtek miatt, és arra kérte kormányát és az illetékes hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy a repülőgép nyomait mielőbb megtalálják és hogy fény derüljön az eltűnésének körülményeire.

Az Air France szóvivője elmondta, hogy együtt éreznek a gépen tartózkodó utasok családtagjaival, és egy információs pultot nyitottak a Charles de Gaulle repülőtéren a hozzátartozóknak - írja a The Wall Street Journal.

A párizsi repülőtéren a kijelező táblák egyelőre azt jelzik: késik a riói járat. A gépre várakozók számára lélektani válságirodát nyitottak a repülőtéren, a családtagokat nem közelíthetik meg a kamerák és az újságírók sem. Dominique Bussereau közlekedési államtitkár a helyszínen van a várakozókkal.