Ezrek tüntettek a diáklázadás évfordulóján Hongkongban

Vágólapra másolva!
Ezrek vonultak fel vasárnap Honkongban a Tienanmen téri diáklázadás húsz éves évfordulója alkalmából. A nyílt demonstrációt azért tarthatták meg, mert Kína itt megengedi a szólásszabadságot.
Vágólapra másolva!

Többezres tömeg vonult fel vasárnap Hongkong belvárosában az 1989. júniusi 4-i, pekingi Tienanmen téri véres megtorlás 20. évfordulója alkalmából. A demonstráció egyike volt azon kevés nyilvános megmozdulásnak, amelyet a demokráciát követelő diákmozgalom vérbefojtására emlékezve tartanak kínai földön. A megmozdulás részt vett a Tienanmen-téri diákmozgalom egyik egykori vezetője is, aki a megtorlás után két évet töltött kínai börtönökben, azóta pedig az Egyesült Államokban él száműzetésben.

"Az emberek nem felejtenek", "Változtassátok meg június 4. megítélését" - ezek voltak a tüntetés főbb jelszavai. Kínában az 1989-es diáktüntetéseket a mai napig ellenforradalminak tekintik és maga a téma is tabunak számít hivatalosan. Hongkongban viszont azért lehet nyíltan megemlékezni róla, mert az 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszatért várost Peking más politikai rendszer szerint irányítja, és ez lehetővé teszi a szólásszabadságot.